Monday, March 17, 2014

entry sakit kepala

lor kenapa eh kau lepas layang2 tu..alasan?hurm xmasuk akal..jatuh sempurna?tersangkut sempurna? pemain layang2 baru yg kononnya lebih sempurna?..haish..lame..boring nye jawapan untuk let go..i know it well sayang..kau pasti semua tu akan sempurna bila kau lepas tali tu..kau pasti dengan statement sempurna selepas kau lepaskan tali tu..how about time kau lepas tali tu layang2 tu dah koyak..?kan kalau koyak yg pasti dia xboleh landing sempurna kan..tersangkut sempurna kan?

sama jugak ko drive kereta..ko drive laju2 pastu kau lepas tangan..ape jadi ngan kereta tu..?ke gaung atau ke longkang..kau pilih?driver dia ko nak camne injury lak..minor ke major?acly ko da drive laju sgt ni..ak faham..ak penah rasa..
nice one..ak xleh komen banyak2..same je ngan ak ni pun..lalala..ak respect sgt..at lease ko berani hadapai kenyataan tu..

p/s:ak terer bai main layang2..siyes x tipu..heheh..kalau bagi ak pasti leh abis segulung tali tu..hehehe..

total cost

buat badan2 ak luka2 sebab bergesel ngan karang2 ni bila di pukul ombak..5 6 open wound la gak..arghh


teriknya mentari membakar diri menambah gelap kulit yg sudah gelap..arghh

paling xleh blah..mengingatkan ak tentang mati..sakit gle ak terpijak menatang ni...memula tu ak dah mengucap dah..netaw leh jd cam steve crocodile hunter ke kan..arghhh..



main kejar2 sbb lutfi x malu nak join ak main frisbee..ak lari2 nak amik dia pun sebok nak lumba..last2 kaki ak tah camne leh tergeliat lak..jalan senget sebelah dah..arghh



kedai2 camni menyilaukan mata doh..cantik2..arghh..


total cost=arghh..

hehehe



p/s :cik zati ko siap la nanti..hehe








kalau dia tanya..

erm knapa awak diam je hari ni..


erm jawab ak selalu mudah..


erm xda ape lah..


awak oke ke?


yep oke..


saya ade buat salah ke?


lor xda la..


ermm..






nah ak ade entry mudah untuk anda selesaikan masalah korang ys selalu tnya ak menda2 macam ni..hehe




okeh adik adik teka teki :)



okeh teka teki hari ni berbunyi..dengar elok2 eh adek2..siapakah nama sebenar kanak2 di atas?
a) fatiha
b) nur fatiha
c) nur fatiha adriana
d) nur fatiha adriana binti mohd azimuddin
ok teruskan berfikir eh..hahaha
erm xda la ni gambar anak sape tah aku snap kat care4 tadi masa beli barang..(maaf qualiti gambar agak teruk(abis trim dah zoom kasi nampak)siyes comel gile..kecik lagi tapi rambutnye da lebat macam tu dah..nak je ak bagi nombor telefon dekat dia sambil berkata"adik, nanti adik da besar adik telefon nombor talefon ni eh..pastu nanti abang beli baju gaun pengantin cantik-cantik then kita kawin"..agak2 nanti dia tefon x eh..haha..ok today macam x sedap hati..sebab esok nak test kot tapi aku x bukak buku lagi..mana x nya buku pn xda..lect tu bagi silibus pun macam x le pakai je..hehe..harap kua soalan yang general kan..
ok soalan ganeral yang bakal di ajukan oleh puan azlin..
a)determine the advantages of transport to society
b)define the travel pattern of society(working people,disable,children,elderly)
c)distinguish the factor related to travel pattern and movement of people in society
hahaha..ni hint taw..tapi hint ni aku yang reka..hahaha..kalu kua esok mmg dean list la korang suma..hahaha..selamat menduduki perperiksaan pertengahan semester pertama yer kawan2 di uitm shah alam,fakulti pengurusan perniaggaan semester julai 2010
(salam perantauan dari universiti of otago,dundine nz)
hahaha
ok travia-kenapa beruang tak makan penguin?? dengan yakin nye aku jawab.. sebab beruang kutub tinggal di kutub utara dan penguin tinggal di kutub selatan....pengaruh tv la katekan..
hahaha
selamat okeh

kisah 3 sekawan


kerana ak tetiba rasa sugul rini ak xtaw nak post gambar camne lagi..heh..ni gambar kami kat tokong cina kat pangkor last week..ak post ni bukan ader ape2 teori konspirasi barat suma eh..ak nak post sesaja sebb gambar ni bagi ak ader perincian detail..cewah..azim ni bajet pro je kekadang..haha..maaf tajuk xda kena mengena ngan entry..kah kah kah



***********
kolam ikan koi..

okeh baik korang ngaku brape ramai yg join ak kalau jumpa kolam2 cam ni mesti depa lempar duit buat wish?kalau xda yg ngaku oke gi jahanam..heh..gurau2..xla..ni antara kepercayaan tahyul ngan teori relative fizik..ikut korang la k nak percaya ke tak oke..tapi ak join semacam je..heheh..mmg ak ngaku ak lempar duit dalam kolam tu sambil buat wish..

wish ak macam2 la..sampai x ingat dah..sbb byk sen gak la yg ak dah lempar dalam kolam ikan koi ni..hehe....dari dapat awek cun la..awek yg dengar cakap la..jadi kaya cam abg2 MLM la..pakai keta tuning la..heh..kalau pempuan wish depa mesti nak boyfriend kaya..hensem..beramanah..berkerjaya..dan macam2 ber lagi lah..haishh..bosan2..haha

tapi ak lempar duit tu sebenar nye sedekah tuk ikan2 ni la..cian depa..mana taw duit2 yg org lempar tu ,tok sami kumpul beli kfc tuk ikan2 ni makan..mana kita taw kan..ok bohong..heh..ye la..duit tu di kumpul buat kolam ni jd besar ke..so kira amal jariah kita la tu kat ikan kan..bodo ak ni..mengarut..baik ak sedekah kat masjid je kan..keh keh keh..

tahla..ak ni kdg2 terpengaruh gak la..xda sebb releven gak kekadang tu menda2 ak buat ni..ngarut je..saja2 nak seronok kan..syes x amik serious pun..just happy2..heee..




************


shooting star

ni lagi satu benda ngarut ak buat..korang pena tgk shooting star x?pena dengar kalau nampak shooting star nanti buat la wish ke ape ke..boleh makbul kata nye..hehe..ak pun pena buat gak ni..hahah..ak pena dapat tgk shooting star ni dua kali..dua2 ak wat wish..tapi wish yg 1st tu yg paling kekal dalam ingatan ak sbb dia jd kenyataan..hehehe..

ok start cerita lagi..malam tu ak lepak ngan dali kat kpg baru..dia semangat turun kl..bagus kwn2 ak ni dtg jauh2 roger..heh..ok berbalik kepada cerita..lepak la kami di kedai gelas besar kat kpg baru..tgh lepak2 ak dongak langit..fuhh ak nampak macam cahaya api..laju je..ingat ufo memula..pastu pk2 mana la ader ufo nak dtg msia..nak culik manusia kat sini..semua xle pakai je ak tgk kalau dia nak culik pun..hahaha..pastu gua pun terus ngan pantas menekap tangan ibarat kumpulan nasyid in-team buat persembahan untuk maal hijrah dan tangan di letakkan separa dada..

ak pun start wish dalam hati..

'ak wish ak nak toyota wish'..

heh bohong lagi..gua ni kuat bohong la..haha..xla..gua wish time tu encik abah terbukak hati nak belikan ak satria sebijik..yerla..time tu kami merempit je..naik moto je jalan2 keliling kota..kalau ader keta best sikit..market pun market kan.. ble awek cun tegok kat shell time isi minyak..fuhhh..mmg mantap..keh keh keh..

pastu lepas ak wish siap suma..shooting star tu pun habis..gua cite kat depa suma..leh bantai gelak kan ak lak..bodo la ...ape la ...tahyol la...toyol la..ah gi mampus..ak dah lali maki caci ni..mana taw dapat keta betul2 menyesal korang kutuk2 ak kan time tu..haha..selang 3 bulan ak adjust encik ayah... sekali je ak purpose..fuh selambe dia cakap ahad ni kita pegi cari kereta..woohaaa...gua da macam ilang akal time tu..hehehe..xsampai seminggu..khamis depan gua dah ader sebijik satria kat umah..merangkap wife ak yg paling ak sayang..sampai skrg...awwww...heheh..



***************


kisah anak yg soleh




haa..ni ader lagi atu cite yg ak xle lupa lah..ada gak kaitan ngan wish2 ni..




masa tu ak darjah 2 or 3..xingat..ak duk kem sg besi sbb ayah ak askar kan..nak di jadikan cite time tu bulan puasa taw..dlm kul 4 lebih camtu..mak ak nak buat kueh tuk berbuka puasa tuk kami adik beradik la..so dia suh ak beli tepung..ak ngan malas tahap gaban ni pun berat hati la nak pergi..jauh bai kedai..kedai kat flat..ak lak duk kuarters pegawai yg tersorok..mak aih nak menapak bulan2 puasa ni..mmg malas la kan..




so ak pun pg la beli sebb sayang kat mak kan..ahak..mak lak bagi duit ngam2 je RM2 hinggit..tepung dlm RM1.60 la kot time tu..balance 40 sen je..gua hati panas je..kalau nak bagi biar la ade balance RM20 RM30 inggit ke kan..(tapi skrg ak nye blance suma RM20 RM30..semua dia bagi ak..awwww sayang mak)..hahaha..




kedai runcit tu lak nak di jadikan cite jual mercun kan..so ngan balance 40sen masa tu ape la sangat nak beli..mercun jgn harap la..range 50sen ke atas..bunga api x main la k..adik2 ak je main bunga api ni..gua nak mercun gak..heheh




so se kembalinya dari kedai runcit tu ak jalan la kaki terhuyung hayang cam watak rafiq dalam diari ramadhan rafiq tu.. time nenek dia suh anta kueh kat jiran..ahhh..perjalanan ke kedai ni kena lalu compound masjid taw..tgah2 ak jalan tu dalam hati ak pasang niat..




"kan best kalau ak jumpa RM2 ringgit"




korang nak taw ape jd pastu..ak masuk je pagar masjid tu gua jumpa duit RM 2 ringgit bai.!!!!!!


sumpah..ini kisah benar..korang nak ak bawak gi tempat kejadian tu pun ak leh bawak la..hehehe..perghhh...gua melompat girang la..balance 40sen tambah RM 2..ader RM 2.40 tu..kaye bai ak time tu..baik kan tuhan..split second je nasib ak berubah time tu..hahah..




tanpa berlengah panjang ak terus patah balik pegi kedai runcit tu beli mercun bai..beli mercun telur naga..hahahaha..puas x terkata la ak time tu..hahahha..ak gelak je ni happy..gembira ohh..balik uma agak lewat sbb ak p membeli belah kan..mak da bebel2 dah nape ak lambat sbb dia da lewat nak buat kueh kan..ak senyum je..ah x peduli dah..marah2 la..ak bakar mercun dalam poket ni kang.. jerit hati kecil ak..lalalala..


moral of the story rajin2 la tolong mak korang p kedai beli barang k..kalau ikhlas maybe permintaan korang akan termakbul cam ak la kot..haha..dpt dua inggit pun jadi le kan..hahaha..

enjoi








kalau bagi hadiah sape yg happy?

oke sape yg pernah dapat hadiah?ape perasaan korang masa dapat hadiah tu?happy?sedih?menderita?hehe...of course la masa korang dapat hadiah tu mesti happy gila kan..sapa yg x pernah dapat meh bagi taw..ak leh hadiahkan something tuk dia..bagi korang taw camne rasa happy tu k..hehe..dah abis..sebb bukan tu yg ak nak bebel2 kat sini..hehe..sebenarnya berdirinya saya di sini adalah untuk mengubah persepsi zaman jahiliah anda tentang sapa yg paling happy bila part pemberiah hadiah ni..sama ada org yg memberi atau yg menerima..




**************
scence satu (lokasi ruang tamu mewah ukay perdana)

watak:

puan hafiza : mama
alesya maisara : anak (anggaran 5 ~ 6 tahun)

'alesya mama nak pergi dulu taw..'
"ala..dah nak pegi ke ma.."
"aah sayang..nak pegi airport dah ni..takut lewat nanti'
"ermm..nanti mama balik bawakkan alesya hadiah oke.."
"ye sayang..mama janji"

(seminggu kemudian pesawat mh221 dari melburne mendarat di klia.. )

"hello sweetie..rindunye kat anak mama sorang ni..muah muah"
"alesya pun rindu sgt kat mama..boring la tdo ngan papa"
"aah mama pun da naik boring tdo ngan papa"
"aik lain macam je bynyinya mama"
"opss xla gurau sayang..hehehe.."
"nah mama belikan teddy baru untuk alesya"
"waaaa...cantik nye mama..cantik sgt..alesya suka sgt..suka suka suka..muah muah..cantik sgt..sayang mama"

"most welcome dear"

-tamat-





***********************



scenario dua (lokasi ruang tamu lagi tapi rumah imran dan nur)




"sayang abg pergi kerja dulu eh.."
"ala nak pergi dah ke..urmm"
"lor nape ni..abis abang xyah pergi kerja..temanakan ayang kat umah je..macam tu?"
"hehehe..xda la bang..gurau je la.."
"jgn macam2 ye pagi2 ni yang..hehe"
"abang tu yang jgn macam2..pandang saya semacam je..hik hik"


(dah korang jangan pk bukan2..sambung balik..hahaha)

"abang harini balik awal taw.."
"erm abang ader meeting ngan client la sayang"
"ala.."
"xmo la alaa panjang sgt yang..huu..urm xpe..ill make it fast..nape tetiba suh abg balik awal ni?"
"ada la ..rahsia...hik hik lagi"

(sekembalinya imran dari pejabat.. )

"assalamualikum.."
"waalaikumussalam..opss cop cop..encik imran x le masuk dulu.."
"loh apehal nye ni ader roadblock depan pintu uma sendiri ni.."
"aah harini ader roadblock..haha..sayang tutup mata sekejap "
"ler awatnye kena tutup mata ni eh yang?"
"ada la..rahsieee.."
"rahsia la sgt ni kan.."
"tadaaaaaa..suprise.."(part ni bayangkan muka eric leong)
"fuyoo..choclate moist..mana dapat ni yang.?secret recipe?harini bukan birthday saya le..urmm"
"lor mmg la bukan birthday abg..tapi sayang buat khas untuk abg"
"waaa..sweetnye..thanks eh yang..muah muah..luv u.."

oke fullstop adengan seterusnya agak keterlaluan untuk remaja bawah 18 tahun..lalala
-tamat-



******************************
oke amacam..drama sebabak yg drag agk panjang..hehehe..see..most yg kita obviously nampak mesti yg dapat hadiah yg happy sangat kan bila org bagi dia hadiah..seronok la..rasa di hargai la..rasa di sayangi la..ok sambung drama seterus nya..



***************************
sambungan scence 1



(ketika puan hafiza di melburne)

watak:
puan hafiza :ibu alesya
cik alia : rakan sepejabat puan hafiza(bayangkan alia ni cun gle ah oke)


"kak fiza sibuk sgt nak pg harrod ni pehal eh?"
"ye la lia..akak nak beli hadiah ni..kita kan dah nak balik malaysia esok"
"ooo..untuk abg khairul eh?hik hik hik"
"lor untuk abg khairul watpe..dia dah besar..xperlu hadiah..akak ni hadiah yg paling bermakna untuk dia tau..hik hik hik"
"amboi kak..angkat bakul sendiri nampak..kah kah kah"
"eehhh mesti la..ada ak kesah.. hah ha ha.."
"abistu akak nak beli hadiah untuk sape?"
"akak nak beli hadiah unluk alesya la..dia suka sgt teddy bear..dia siap pesan haritu kat akak suruh belikan dia hadiah"
"owh yeke..mesti dia happy kan kalau dapat teddy baru.."
"xla alia..acly akak lagi happy.."
"loh kenape lak eh?"
"entah la..sebab bila terbayang bayang alesya melompat2 dapat teddy tu..happy sgt dia peluk2..akak rasa seronok sangat..sbb kita dapat bahgia kan org lain kan..lagi2 org yg kita sayang..even kita susah macam mana pun..bila tgk org yg kita bagi hadiah tu happy acly kita even more happy then org yg dapat hadiah yg kita bagi tu..
"aahh la kak..betul la kan..actly yg memberi tu lagi happy la kan.."
"tapi alia..ade syaratnye.."
"wah bukan main lagi kak fiza ni..siap syarat bagai.."
"eeehhh mesti la..kelas gitu..kah kah kah..syaratnye ape yg ko bagi tu mesti ikhlas..baru lia leh dapat feel happy tu..kalau bagi nak x nak je..mmg xleh rasa la happy tu.."
"owh yeke kak.."
"yup2..dah jom temankan akak pilih teddy tu lekas..nanti akak belanja mc d.."
"alorh ape barang datang jauh2 belanja makan mcd kak..kat kl pun leh belanja mcd.."
"ahh kau ni banyak cekadak lak..ade ak kesah..HAHAHA"

-tamat-



**************************************





oke sambungan scence 2(dapur kediaman imran dan nur)



"perghh dah seminggu ak plan ni..kalau x jd gak rini.. jawabnye ak pg beli je lah kat secret recipie..hehe..tapi tak suprise la kalau beli yg ready made..maid ak pun boleh bagi kalau yg ready made..hehe..xle jadi ni ak kena call syira"(monolog dalaman nur)


"yo wassup syira"

"woi mangkok..ko x taw nak bagi salam ke..yo yo bagai..kau ni kacau je..ak ngah tahiyat akhir td.."

"amboi kau syira..agak2 la semayang pun leh angkat fon ye syira.."

"hehe..gurau2..pehal call ak tengah ari buta ni..ak nak pg lunch ngan boss ak ni"
"erk..ko skrg ader fair ke ngan boss kau ni syira?"
"well xda la..ko cam x paham je ak ni kan..ak sebat je mana2 laki..janji depa leh sponser..tua ke..botak tengah ke..peduli lak ak..janji ak leh kikis..hahaha"
"ishh ko ni mcm2 la syira..xelok taw.."
"ahh sudah la kau..xya nak jd ustazah lak..hehe..nape ni call..?cepat le bagitaw.."
"ala..ak nak cakap pun segan.."
"bodo cakap le cepat..ko nak segan ape nye"
"ala..ak nak tanya camne nak buat cake..choc moist..kau tau..?"
"lorh tu je ke ko nak tanya ni..tahniah nur..hahah"
"erk kenapa tahniah lak?"
"sebb ko call org yg tepat..ak ni adik chef wan taw?
"wakluu..ingat ak x kenal adik beradik ko ke bahlol..cepat la..ko taw x buat cake tu?"
"laa..nur xkan ko xtaw buat kot..choc moist je pun kan..abis ape je yg ko taw buat ni.."
"erm erm..ak taw masak air ngan megi je..hehehe.."
"bangang kau ni..abis selama ni ko masak ape je kat imran?"
"shuhhh..ko jgn bising2..ak xpenah masak..ak act je pandai masak..ak beli bungkus before dia balik..pastu ak hidang dalam pinggan..bajet2 ak yg masak.."
"babi..berdosa bodoh tipu suami..hahaha.."
"aaaahhh..gi mampus..skrg ak nak blaja buat choc moist ni..come on la syira..gi taw le.."
"hurm cam ni la..biar ak ajar..memula ko sediakan laptop sebijik.."
"erk ko nak watpe ngan laptop..bukan leh jd oven bakar cake pun laptop tu sengal"
"woi ko dengar la dulu..td sibuk tanya ak.."
"ok ok sory maaf.."
"haa..taw pun takut..pastu kau sediakan usb broadband satu..cap ape x kisah..digi ke maxis ke celcom ke..janji dah bayar bil.."
"erk?"
"pastu ko on laptop then google serch le mangkok..kan senang..hehehe..ko ingat ak ni buku resepi ke nak tanya camtu je..hehe.."
"bangsat bangsat..menyesal ak call kau.."
"hahaha..sorry ek nur..ak pun cam kau gak..taw masak air ngan megi je..lalala..neway nape tetiba je eh nak memasak lak ni?"
"urm tahla..ak nak buat sumthing diffrent la..nak blajar something..kasi up sikit..hehe..bagi abg imran happy..ak xle la kalau tgk dia senyum2 ni..ak cair oh..ehehe..so ak nak blajar mcm2 masakan kasi dia senyum2 hari2..heee.."
"bagus2..xpe nur..penat sikit xkisah kan..janji imran ko happy.."
"yup betul tu.."
"hey k la..boss ak da panggil ni..g2g..later oke.."
"oke syira..bye2..jgn macam2 ngan bos ko k"
"macam2 la best..lalala"
"baik ko g jahanam skrg..hahahha..bye2"

-tamat-
(maaf dialog agak keterlaluan..sbb tekak penulis ni skrg mmg rajin mencarut je..hahaha)



:)



amacam..dah nampak dah sape yg lagi happy..heeee..seronok kan memberi ni actly..so fikir2 kan lah k rakan2..kan kita selalu dengar..tangan yg memberi tu lagi mulia dari tangan yg menerima..so why not try?hehehe

tapi ade syarat kan sayang..pastikan tangan kalan yg memberi tu makesure tangan kiri tu x taw taw..hehehe..neway entr ni sbenar nye leh adaptasi kat mcm2 situasi..bagi sedekah boleh..belanja kawan2 makan..kasi kucing meow meow makan kat restoran ke..tolong org buta lintas jalan pun boleh..pandai2 fikir olrite..

kalau nak taw lebih lanjut link kat bawah k..entry ni ader kena mengena ngan konsep memberi dan menerima ni k..kna baca baru korang paham ape yg ak mencarut dalam drama2 di atas oke..harap ilmu yg bermanafaat dapat di kongsi bersame yeah..
memberi untuk menerima




enjoi


perihal gambar:
ni kira latest hadiah yg ak dapat la..last week..aisya adik ak bagi..dia pg langkawi rombongan skola..pastu dia belikan..alhamdulillah..miniture je pun..tapi dah outdated season..xpe lah..janji beli gak le something..dari xde ye tak..hehe..neway thanks yep..hehe

hot hot heat





gua xda bahan nak bersurah la lately..so share gambar je oke..heh




perihal gambar:tahniah kepada encik kiki kerana sudah hampir menjadi superhero..hahaha..boleh kuakan api kat tangan tuuuuuu..tahniah2..boleh la bakar rokok xpakai lighter pasni eh..heee


kenape hitam putih :)





mesti suma tertanya2 kenapa pic dia suma hitam putih kan..
jawapan nye ialah..
eh suka hati aku la nak buat pic tu wane ape..blog aku ke ko nye?ader aku kisah..hahaha..xda xda..gurau2..erm sebenarnya malas nak maen warna lagi..almaklumlah x berapa pandai lagi kan..kita start dari hitam putih dulu k..mcm tv kat uma korang gak kan..zaman dulu mana ader tv full hd ngan led tv terus kan..suma start hitam putih dulu kan ye tak makcik..so nanti kalu ader pic yg berwarna yang menarik nak di kongsi insyaallah akan dikongsi bersama anda semua..cewah..hahaha..ok selamat menonton tv kat rumah masing masing okeh..
selamat semua
trivia lah-perjalanan sperma ke ovum adalah sejauh united state ke japan..so sangatlah jauh ye adik2..tapi aku pelik la..masalahnye sampai sekarang ak x pandai berenang..tapi nape aku masa dlam medium sperma tu aku pandai berenang eh..damit..ni mesti ade kaitan dengan iklan produa dekat tv tu..isteri pakcik x sihat..dia ader alzheimer.. so sekarang penyakit tu da berjangkit kat pakcik..hahaha..neway so kamu semua yang membaca ni adalah juara ye sayang..juara berenang dlam uterus mama ok..tahniah kerana berjaya berenang sejauh lautan pasifik..gud girl gud boy..minum milo eh?ahaha

soalan ke-2:kenapa banyak pic budak.?


kan kan..banyak pic budak je..adohai dah yg cantik pic budak je..abis cane..lalala..xpe..nanti aku tangkap pic mak budak lak eh..tapi kan mak budak 4 beradik tu cantik oh..segan lak nak snap..satg suami dia snap muka aku karang..xberaya kat hospital pulak aku xpasal-pasal..hehe..tapi semalam aisya ada ingatkan aku satu dialog aku kat kpg pasal budak2 ni..cam ne plot dia da lupa dah.. tapi aku ni ader ckp sepotong ayat yang berbunyi "dah tidur dah anak-akak aku?" damit x bergelak ketawa lak depa suma dengar ayat tu..bajet budak 4 beradik tu anak aku..hahaha..
neway travia tuk hari ni:kalu korang pg kelantan mesti korang nampak langit dia macam rendah oh..aku pun x taw nape..agak style la tapi rasa macam dunia ni rendah la pulak kalu pegi sana..hehehe..ok selamat bercuti..cuti2 malaysia okeh..

p/s-tapi kalu ader org nak sponser aku p lua negara pun xda hal la eh;) dekat2 pun xpe..nz ke uk ke swiss ke..lalala

salam sejahtera

cuaca rumah tangga

haha..pelik?xyah pelik..saja ja nak sembang kosong..malas nak study..esok bangun awal kita cita lain..cuaca rumah tangga..urm entahla..di sebabkan ak baca article ni la nak cita kan..urm dalam article tu cakap dalam tenagnya cuaca rumah tangga pasti akan di ancam taufan dan ributnya..warna sebenar pasangan anda pasti akan terserlah selepas 5tahun perkahwinan..bermulanya kisih pasti akan terasa manisnya..semuanya bahgia..bulan madu memanjang..ewah..ehehe..erm puji melambung2..macam2 la..seronok..bahagia..manis..tapi bersediakah anda untuk pahitnya..betul oh..takut gle baca..pun macam biskut raya yang aku makan masa p open hause uma nadia..xmacam manis gle lak..sampai aku minum air masak je kat uma dia tu..tapi nga manis bukan main tu tetiba rasa masin..haa..macam tu la situasi nye ok..perempuan macam angin..kadagkala bertiup lembut..sepoi sepoi bahasa sampai boleh terlena..tapi kadang2 boleh jadi angin ribut..kalut kita di buatnya kan..ermm entahlah..so have to prepare shelter la okeh..jangan terlalu memuji dan jangan pula mudah membenci..so berserdehanalah ok dalam kehidupan..p pasar malam jangan la beli macam2 takut nanti membazir..hahaha..ok iklan jap tadi tu.. tuhan pun ada cakap manusia ni akan di uji dengan org yg dia sayang..or benda yang dia sayang..xmstahil orang yang paling dia sayang akan jadi org yang dia benci..so ramalan kaji cuaca ni penting ok dalam berumahtangge..mmg la ramalan nombor ekor tu haram tapi ramalan rumah tangga ni boleh..supaya kita sentiasa bersedia untuk 'worse case scenario'..bukan senario kat tv tu lak eh..ni cite kat ntv7 kan kan..yang dia cite macam mana nak survive kalu dalam bahaya tu..heh..ok selamat lah oke suma..so yang bakal berkahwin tu selamat pengantin baru..kompang kompang..semoga cepat timang cucu ok.. almaklum lah ingat 5 tahun ok..takut x sempat timang cucu je..haha..p/s-kalu nak tangkap gambar kawin g taw la k..bole je nak tolong2..minyak wjy kasi penuh la k..hahaha..ok p/s lagi-biskut nadia sedap so sape nak oder biskut nak kunyah2 kat office ke time tgk tv ke g taw aku nanti aku oderkan k..rasa mcm choc cookies famous amos tu..p/s nadia-10% oke..dah la..malas nak ngomel panjang..mandi pun belum lagi ni..semalam pun mandi lambat..rini mandi lambat lagi..xpe..nati dapat penyakit masuk air tulang belakang baru leh tgk warna isteri kan..hahaha..xelok xelok azim cakap macam tu..
ok travia-mandi sungai n laut masa bulan puasa maka akan batal lah puasa anda pada hari tersebut..so hendaklah di ganti puasa tersebut-source:ustaz muhammad haziq bin ismail..
mntak2 selamat rumah tangga kalian okeh..

mari berteka-teka teki :)


okeh teka teki hari ni ye adik2
'org yang buat xmahu pakai'
org yang beli pun xmahu pakai' org yg pakai pun xsedar dia sdg pakai'
so ape menda nya 2?
hehehe..
cepat2..
dapat hadiah kalu boleh jawab..
melancong ke bali..
jom bali care4 melawati..
hahaha
hurm camni la yer..aku jawabkan lah k..
jawapannya ialah.....


kerandaaaaaaa....
haha..
ala yang org duk usung2 tu dalam van nirvana tu..
bukan band kurt cobain ye anak2..
heh..

urm today nak ceramah aper eh kat korang hari ni..urmm cita pasal mati la eh..jgn takut lak eh..even aku x tengok cita hantu pun x da la takut..ermm tahla..mati kan..nape semua org takut mati eh..semua org nak jadi macam kes keranda tu..nak jadi pembeli ngan pembuat je..xda org nak jadi pemakai..erm aku penah baca satu phrase tentang nikmat mati..dia cakap mati ni ader nikmatnya..nikmatnya ialah terputus lah azim degan perbuatan dosa..so mati pun elok kan sebenarnya..dari hidup terus buat dosa..kadang2 ape yg kita rasa x salah pun boleh jadi salah taw..syes..so benda tu boleh jadi dosa jugak..erm entahlah..so xboleh jugak nak harap mati cepat..sebab bersediakah anda?hahahaha..xda la..dosa menimbun2..amalan senipis kulit bawang bak kata ustaz2..solat sunat taubat buat..tapi x sempat cukup seminggu dah lawan cakap mak dah dak azim ni..nak harap doa anak2 yg soleh,anak pun x buat lagi..heheheh..abis cane tu..ehehhe..erm tahla..ader satu cite tentang anak soleh ni tapi dia ader kaitan dengan ibu dia la..mak dia da tua uzur..then anak dia ni da berjaya dah pun..beriman suma la..then one day tu mak dia cakap macam ni kat anak dia
'mak takut..emm mak takut nanti kalau mak mati nanti sape lah yang nak doa kan untuk kau nak..'
masyaallah..mulia kan hati mak dia..thanks mak..yang aku ni pulak sibuk duk fikir sekarang ni nak harap doa anak yg soleh bila aku mati..yg si ibu ni fikir doa bukan untuk diri sendiri tapi untuk anak..sebab doa ibu kan..mustajab dan x pernah terhijab di sisi allah(credit title solusi 22)
erm so sape yang kena mati dulu ni?mak aku ke aku ni?ermm xnak..xnak mak..biar aku..then ader buku masa aku baca time skola dulu dia tulis'kalau kita dalam situasi lemas kat laut ada satu pelampung je mesti mak dia akan bagi dekat anak dia even dia taw dia akan confirm mati oh..alasan x logic akal mak dia=ala mak da lama hidup da rasa asam garam kehidupan..xpayah bohong la kalu bukan kasih sayang kan..ok panjang jugak aku bebel ni..sorry..ini bukan untuk anda..tapi untuk ak sendiri ok..tapi niat jus nak kongsi..ilmu bukan hak milik mutlak ye kawan kawan ku sayang..nak ingatkan jugak amalan yang berterusan pahalanya selepas mati ialah ilmu pengetahuan yang bermanafaat kan dear :)
ok lah tadi x da test..tunda next week..sayang puan azlin..muahhh..nasib x study sibuk main blog kan kan..hehehe

ok travia-susu ibu adalah susu terbaik berbanding susu formula..begitu juga tahap sexy nya di mata suami..awwwww..
selamat beramal :)

memberi untuk menerima


erm cane nak start eh..urm benda ni macam complicated sikit nak explain..tapi quote ni selalu inspire ak oh..erm mean bukan memberi untuk menerima tu untuk mendapat balasan manusia k..sebab kalu kita memberi sebab nak dapat balasan manusia hati kita akan sentiasa sakit..sebab manusia selalu mungkir janji..


kadang2 lak balasan yang manusia bagii x mentepati ape yang kita nak kan..kurang itu kurang ini..so memberilah sebab allah ok..x rugi pun.memberi bukan bererti mengurangkan..mengurangkan hak milik kita..tapi memberi tu lah yang membahkan lagi hak keistimewaan kita..di sisi allah..kadang2 mmg susah..ingat lagi pesan yang aku dengar kat mana tah'untuk buang sikap sombong dalam diri banyakkan memberi kepada..mean bukan hari2 sponser kawan makan..bankrup mak aku nanti..haha..


kadang2 kita silap part memberi ni..selalu fikir yang memberi ni mesti dalam medium kebendaan kan..tapi macam2 lagi konsep yang boleh kita adept dalam memberi ni..dari segi tenaga..belas kasihan..paling simple senyuman..kan senyum 2 sedekah..sedekah mean memberi..ucapkan sesuatu yang boleh mengembirakan orang lain..bersangka baik..dan berdoa untuk orang lain..kan memberi jugak tu konsep dia..kita memberi untuk menambah keperluan orang lain..mulia kan..so jgn tamak..jangan sempitkan fikiran k..lapangkan dada..beri harini..dan harap nant esok lusa allah balas lagi banyak untuk kita eh kawan2..


rezki ni kadang2 x datang dengan wang ringgit..kesihatan pun bentuk rezki jugak..ape guna ader duit juta2 dalam bank tapi doc cakap lagi 3 bulan kita nak mati sebab cancer..so berbaloi ke?urmm xpe la..aper yang ada kita syukur dan usaha untuk tambah lagi k..nice2..tambah anak ramai2..gud2..tambah isteri pun gud2 gak kan..haha..yerla..so kalu isteri beri green light nice pe..dia memberi then allah balas la..hahahaha..bodo..sori2..gurau2..


ok bosan today..dari pagi ke petang mengadap powerpoint..penat+ngantok..tapi tadi masa gap ader sorang kakak tu jalan menghala kat aku..rambut pendek macam laki..comel..then tetiba dia senyum..wah..aku da terkesima dah..tapi x tahan lama la..2sec macam tu je..sebab sebenar nya dia senyum kat kawan dia yang jalan belakang aku..dammit..hahaha..xper la kak..janji akak senyum kan..sedekah la 2..hati saya pun gembira..walaupun sekejap..
ok perihal pic..


atuk dalam gambar tu tok aku..nak cita pasal rambut dia je..kami panggil dia tok uban..sebab rambut dia suma putih..so sebab tu kalu korang perasan rambut aku mula memutih..dah nak sampai masa la kan..hahahah..xpe..baik orang nye..hantar aku ke tadika masa 4thun time abah kat bosnia..masa umur tu jugak aku lompat atas meja kaca umah dia sebab tok lelaki yang lagi satu bagi 50 sen je duit raya..ape lagi..protes la..nasib baik kaca yang pecah tu x kena kaki..seyes dia banyak taw pasal ak time kecik..rahsia aku yang buruk2 suma dia taw..so kalu nak taw p tanya..hahaha..
teka teki-
apa perbezaan lampu stadium ngan lampu bilik?
cepat kak long..
haishhh..
lampu stadium kalau ada ‘game’ dia pasang kan
tapi kalau lampu bilik pulak kalau ada ‘game’ dia padam
heh..
selamat ok..asgment pulak..

universiti kehidupan :)


tadi sembang dengan usop kat kantin..tanya soalan macam yang biasa ak tanya..sihat..meniaga ok x..tapi tadi dia nampak makin kurus..enta mayb dia sorok2 dari aku..then aku tanya kerja kat pasar ankat barang lagi x..then dia ckp da x kerja..xlarat katanya..then teringat cerita masa ak tolong org lori angkat simen anta pg kantin..damit..berat do..50kg..aku abis perah da tenaga nak angkat simen tu..then abg lori tu kurus je..besar ak je..rendah sikit..dia angkat relex je..aku ni da macam ape da angkat..heh..ngan angkat tile lagi..dia da abis sempoi je..aku pun cite la kat usup cane org 2 leh angkat eh..then dia bagi satu phrase kat aku td

'kalau angkat dengan hati ikhlas, setakat 50kg senang senang je'

da terus cerita lagi..dia cakap org yang angkat 2 ikhlas kerja..sebab itu mmg kerja dia..so dia ikhlas buat..sebab tu mudah..allah tolong...xpernah merungut dengan nasib depa..usop pun jual roti canai je..sale yg dia dapat hari2 dia x pernah merungut..happy je..serious dia sangat tenang..da lama dia kat kantin dengan kitaorg..dekat 5 tahun..sepanjang masa gelak je..tapi sebab dia ikhlas allah tolong..kalau p uma dia siyes perkakas rumah sebijik macam org melayu..der home theater..water heater ngan aircond..dia cakap ader satu ayat ni dulu..'ak din mmg org miskin,tapi semua yang org ada ak pernah ader.'siyes dia ader keta dulu..tapi jual sbb dia sakit..then ader jaguh ngan neuvo..skrg pakai ex5..pelarian unhcr je pun..boleh survive macam 2 kat negara kita..anak 3 org skola international school..tuhan permudah kan..semua dia buat nampak macam senang..ermm tapi tu la..so dia cakap hati ni sentaiasa kena ikhlas..ak cakap jugak aku x le tengok org susah..mesti ak jadi sedih..tah ape2 oh ak ni..dia cakap macam ni je..'nasib org tu mmg da tertulis macam tu..kita boleh kesian je..tapi kalau x da org yang kerja susah2 tu sape nak angkat simen dia cakap..hehe..ye la suma org sibuk depan komputer jual saham..last2 org buat komputer pun x da..ermm so ader satu je ak nak simpulkan kat sini..ak sangat sanjung org2 biasa tapi hati diaorg luarbiasa..dari org yang luarbiasa tapi hati depa biasa2 ja..so faham2kan lah k..

sedih sebab 28th nov dia nak pg state dah..sbb dapat green card kat sana..ermm doakan dia berjaya k..thanks cikgu..walaupun kau org biasa2 ja..


tale-ada seorang prof dengan memandu bot masuk kedalam hutan utk mengaji spesis baru dalam hutan amazon,then prof tu tanya pemandu bot tu..

'awk pandai membaca?

pemandu tu jawab dia x pandai..prof tu cakap

'awak dah kehilangan separuh dari hidup awak'

then dia tanya lagi

'awak ada wang simpanan?'

pemandu bot tu jawab

'xda..sebab duit yang dia dapat cukup2 makan je untuk menampung keluarga'

prof pun cakap lagi

'awak dah kehilangan separuh lagi hidup awak'

then tiba2 bot tu bocor..air masuk dalam bot..lama2 bot tu pun nak tenggelam..life jacket pun xda..then pemandu bot tanya kat prof tu

'prof tahu berenang tak?'

prof tu jawab dia x tahu..then pemandu bot tu geleng kepala ja..then dia cakap kat prof tu

'sekarang prof akan kehilangan seluruh hidup prof.'

thanks universiti kehidupan..kadang2 hidup ni nak belajar x perlu bukak buku sebab bukan semua ilmu tu boleh kita belajar dengan membaca ja kan..segulung ijazah xkan bantu kita kalau kereta xjalan satu silinder..segulung ijazah xle tolong kita kalau kita stuck dalam lif..segulung ijazah pun xle bantu kita kalau mak mertua suruh masak pengat durian (credit puan azlin)hahaha

sori harini serious sikit..

kerja banyak..hehehe..esok kita bergelak ketawa ok..heh..selamat semua..rush nak siapkan asgment

hahaa

belajar lah daripada ikan


ikan di laut asam di darat..

hey raju!!

hahaha..tapi bukan raju yang aku nak cite la dodol..aku nak cita pasal ikan ni..heh..erm tapi dia bukan cita la sebenarnya..tapi macam quote sikit..

'jadilah seperti ikan di laut..walaupun hidup dikelilingi air masin tapi masih lagi tawar isinya'

'tapi kalau ikan tu dinaikkan ke darat dan di siang di bersihkan,secubit garam pun dah boleh buat isinya masin'

so di sini ape yang dapat kita belajar ye murid2.?ape yang kita dapat faham?ermm sebenarnya cikgu pun kurang faham sebenarnya..hehehehe..erm xda la..bezanya ikan tu di laut masih hidupkan..then yang di darat dah mati kan..so sama la dengan hati manusia..kalau hatinya hidup so dia x mudah di pengaruhi..walaupun hidup dalam kalangan serba serbi kesenangan..xakan pernah lupa daratan..sentiasa hidup hatinya kerana allah..tapi kalau hatinya mati,samalah dengan ikan yg di darat tu..sedikit je godaan pun dah boleh gugat iman kita kan..mudah sangat terpengaruh dengan kemodenan..hurm entahla..semua terletak dekat hati masing2..jagalah hati dengan iman..hati akan mati jika x disemai dengan iman..iman ibarat pokok yang perlu sentiasa di siram..iman perlu sentiasa di perbaharui..xda date line..xda erti cukup..manusia sentiasa x puas dengan rezeki yang dikurniakan..tapi bila part beribadat sentiasa rasa dah memadai kan..sembahyang x sampai 5 minit da puas dah..baca doa pun x sempat..harini dah sembahyang esok boleh skip..sama la macam azim ni pun..heh..tapi duit nak banyak..keta nak laju..xpuas2..ishhh..hurm macam tu lah ye..

tapi jangan belajar dari ikan yang satu ni je..ikan haruan..sebab ikan haruan kan makan anak..ahahaha..ishh x baik..sumbang mahram..berdosa besar ko..hahaha..xda la gurau2 je..sayangi keluarga anda okeh..ermm today pening kepala oh..mean yang betul2 pening tu..xtaw nape..xkena pun hujan tadi..macam nak pecah je rasa..ngan research kena banyak re do je..huuu..xpe lah ye..xpe sehari selebar benang lama2 jadi kain ye tak..tapi hari ni aku x nak lembar benang..esok baru aku nak lembar benang tu..hahahaha

teka teki ikan hari ni okeh..

macam mana nak bezakan ikan betina ngan ikan jantan?







tadaaaaa

ikan betina - ikan duyung sebab mana ader ikan duyung hensem kan

ikan jantan - ikan bakar sebab mana ada pompuan nama BAKAR

hahaha

selamat malam ye

engkau boleh?

entry ni agak menyentuh aspek2 sensitiviti masyarakat..kalau xleh adept sile alihkan arrow cursor anda ke tanda "x" di penjuru web page..harap maklum..hehe

beberapa hari yg lalu di sebabkan kami dua beradik tinggal bersendirian di tinggalkan keluarga..huuu..saya dan encik muhammad syafiq ismail telah menghabiskan sisa2 hidup kami dengan menonton tv..bosan nye pasal history chanel pun ak layan gak haritu..ehhe..bosan2..abis semua chanel ak selak then tetiba terselak nat geo..ader citer dog trainer..tajuk dia dog whisperer...di sebabkan chnl lain macam bosan ak stay la tgk skjap..




*********



perihal dog whisperer


citer ni di naung oleh watak cesar millan merangkap dog trainer dan juga host kepada rancangan tersebut..nah ni gambar caser millan tu..




amacam hensem x?haha..macam jury next top model pun ader gak mamat ni..tapi version lelaki keras la..haha..ceser milan ni dog trainer taw..korang jangan tersalah imagine lak..bukan julio cesarr yg ni..





yg ni keeper kebangsaan brasil dan juga kelab inter milan lutfi..hahaha..


ook mengarut jap..heh..alkisahnye konsep cite dog whisperer ni adalah untuk membantu pemilik2 anjing2 ni melatih anjing depa yg bermasalah untuk menurut kehendak pemilik2 masing2 la..watak cesar millan dalam cite ni ibarat eric leong yg dalam rancangan deco bersama eric mahupun casa impian.. di kala eric masih di zaman gojeng..tapi kepala tetap silau..hahaha..anjing ko buat hal nanti cesar millan ni datang..konon2 cam hero la..naik jeep merah..hahaha

macam2 la masalah owner anjing yg menjemput mat cesar ni tuk settel down masalah anjing..ada yg garang gle la..yg makan sofa la..makan homework anak owner la..yg nak jd dominan la..yg buat tuan dia macam hamba la..dem..celaka..hehe..org spatutnya bawak anjing berjalan2 kan..ni dia terbalik..anjing yg bawak tuan dia berjalan..haha..dasar bajingan ni..hahha




************



eleh hebat sangat ke mamat tu?


hebat x hebat la der..split second je masalah anjing2 yg selamba anjing je menganjing tuan depa ibarat hamba abdi ni patuh kat cesar milan ni..bayangkan ader yg owner tu suffer bertahun tahun layankan sifat anjing yg cam sial tu datang mat millan ni time tu gak anjing tu leh ikut cakap..hehe

memula tu ak terkejut gak..mcm2 ak pikir..ak pikir cesar millan ni bela hantu raya la..ader saka nenek dia turunkan la..sebb tu ble dia train anjing tu semua ikut je cakap dia..heheh..lepas tgk beberapa case yg diselesaikan oleh mamat ni baru ak paham..most prob yg anjing ni x ikut cakap tuan dia sebb owner tu yg silap train anjing depa..most owner treat anjing tu as human..bukan as animal..mean bukan kalau treat binatang kita kena balun ngan penyapu ye makcik2..mean kita kna layan dia bawah sikit dari kasta manusia tu la..xda la sampai korang manjakan kucing sampai anak korang kurus x makan..heh..ibarat kera dihutan disusukan..anak di rumah mati kelaparan..hahahha..



*****************

kenapa cam tu eh?

actly anjing ni bijak sebenarnya..dia nye naluri tu lain..xmacam kucing..kucing ni sempoi sgt dia nye feling tu..perasaan dia x banyak..sepesen je semua..heheh..kalau anjing ni macam2..sebb tu macam2 pesen perangai ade..yg garang la..gigit org la..kejar org la..so sebab tu la org yg cam cesar ni amat di perlukan untuk mengimbangkan sosio culture antara manusia dan haiwan peliharaan itu sendiri..heh..

tu yg org putih cakap "dog is man's best friend"..dah la bijak baik pulak tu..tapi kena pandai train la baru leh buat kawan baik..heheh..ni kalau dah garang macam haram camne nak jadi kawan karib bai..mau nye dia makan tuan dia sendiri nanti..hehe..


***************



kucing atau anjing?

ok sebelum ak bagi jawapan korang kena pk simple2 k..jgn kalut2..heh..ak pilih anjing..tu kalau boleh bela la..ikut hukum(tanya ustaz or ustazah korang balik k)boleh pegang anjing..n kalau pegang masa dia basah wajib samak yep..kalau nak bela x digalakkan kecuali atas alasan2 munasabah-memburu or jaga rumah jaga ternakan etc)..sebab ape xelok nanti malaikat x masuk rumah ble ader anjing dlm rumah tu..lagi satu sbb nanti kalau kita bela jadi sulit nak samak or beribadat..yerla xkan korang hari2 nak samak rumah masing2 kan..almari sofa kasut baju..pergh x ke payah camtu..

ak x minat sgt kucing..ak buat endah x endah je..kdg2 ak rasa ak lagi takut kat kucing dari ak takut kat anjing neh..ak takut betul kalau kucing cakar..hehe..tapi kalau anjing sempoi je ak wat donno..hehe..sampai kalau ak p bengkel cina ader anjing yg depa bela mesti ak bercakap2 ngan anjing tu..tapi bukan yg depa ikat la..kalau anjing yg ikat tu mesti garang bai..mau dia makan ak..hehe..last week lak masa kat bengkel ader sekor tu jilat lak sliper ak..haha..dia ingat sliper ak lolipop ke ape bai..kat bawah umah ak pun banyak gak la anjing..yg org buang2 tu..kesian oh..ader yg baru lahir..enam ekor..macam2 warna..ader sekor tu macam tinkerbell anjing paris hilton pun ada..haha..suka tidur bawah kereta ak..mak ak bukan main marah lagi kalau tengok..ak dengan berhemah nye berbicara.."ala biarla mak..bukan kereta mak pun" kah kah kah..senyum simpul je dia..kdg2 tu ak sampai cover line gak nak berbual ngan anak2 anjing ni..takut jiran2 ak nampak..gile ape budak ni cakap sorang2..hahaha..


p/s :kalau ak leh bela anjing ak nak bela yg macam serigala tu..pastu ak nak bela byk2 mcm pack of wolf..pastu pg alaska nanti leh suh dia tarik ak atas snow mobile tu..malam2 hidupkan unggun api..pastu duduk keliling cam camp fire..sambil minum hot choc..warghh stylo hidup..hahaha..fana gelak je ak cite camni aritu kat dia..hehe







bahasaperasaan



ermmentahlamungkinakumasihkrangariflagideganmengenaliertibahasaperassaansakitsungguhineedyounowbilacintabukanhakmilikmutlaktapikenamaakusanggupmengkhskanruangdalamhidupkujikalaucintabukanhakmilikmutlakmemberiuntukmenerimabegitulahsebaliknyatetapikenapamasihadayangmenerimasedangkanhanyssebelahpihakyanghanyamemberijauhmungkinhanyasekadarjaraktetapidihatiakankekalselamanyadekatmunggkinakupatutmenunggutapiapakahakhirnyaakuakanterusberminpihanyajawapanditangannyaakutakberhakmempersoaalkannyakeranaakumasihmemberidanakanterusmemberibukanhakkuuntukmenetukanrentakhidupseseorangtetapiakumempunyaikepastianyangsegalaganyayangakukorbankanmungkinsiaiakeranaperasaanbukanmilikmutlakjikalauitutakdirnyaselamaakumasihbernafas

okeh entry senggama otak..heh..tekan mode spin okeh kepala korang dlm washing machine

teh botol sorso dan ayam penyet




korang pena minum?ni kira minuman wajib yg ade atas meja kat negara seberang la..kat gerai bakso tepi jalan ke..macam kalau warung melayu kat kampung dia letak air tin atas meja tu..ak minum air ni last week..sesaja je sbb nami asik ckp dia minum air ni la..nak gak rasa air ni..netaw sedap sgt ke..hehe



***********


sedap tak?


heh..entah..ak memula agak was2 la nak cuba menda bukan2 ni..ak jarang try menda yg ak x biasa buat..maaf..mmg hidup ak boring..hahaha..ak hanya akan buat ape menda yg ak biasa buat je..kalau kat kedai makan menu same je yg ak oder..nasi gorng daging merah..xpun sup ayam..sup tulang..kah kah kah..


oke berbalik kepada teh botol sorso..kalau kita kat msia ader air season ice lemon tea yg di tin kan ek..kat sana advance sikit..depa botol kan air teh semata2 dalam botol kaca..korang bayangkan teh boh yg mak korang buat pagi2 tuk sarapan tu depa botol kan dalam botol kaca..heh..stylo oohhh..


ok dari segi penilaian air ni..hurmmmm cam ne nak cakap eh..tawar la bagi ak..mmg tawar..bueks...hehe..syes akak kadai tu lak siap bagi ice kosong lagi dlm gelas..makin tawar la air tu kalau campur ice..huu..



***************



kenapa tawar.?


huu entah la..memula ak agak pelik la nape tawar en..pikir punya pikir ak pun dapat idea..heh..ak cakapdalam hati mayb sebb gov depa x bagi subsidi gula kot..sebb tu tawar..keh keh keh..logic gak pe..sebb negara depa x galakkan subsidi ni sgt (tapi korupsi xyah cite la indo ni..)..maybe sebb kurang subsidi gula dari kerajaan depa x afford nak buat air yg manis2..heheh..bancuh kat kilang pun pakai sikit2 je gula..heh


actly bagus la kurang gula ni..kurang sikit penyakit bukan2 ni ye tak..xmacam msia..sebb manja sgt ngan subsidi la sbb tu penyakit potong kaki ni banyak..huhu..sama gak macam nasi ayam penyet tu oh..bagi ak bagus oh makanan cam tu..sihat..yerla..makan nasi+sup kosong+timun ngan kobis+sambal tomato+ayam goreng..simple gile..xyah susah2..sayur pun xda nye nak masak2..potong2 terus hidang..macam ulam..khasiat xkurang en..


cuba tgk kari..pergh..nak tumis2 lagi pakai minyak..pastu santan..warghh..mana x sakit jantung rakyat kita en..hehe..masak lemak pun same je..perghh..pastu minum lak coke..mmg le ke hospital le jawabnye menjelang 40an..hehe..


******************


eleh ak ni cakap je..sebenar nye ak pun same je oh..makan ni..bukan pantang lagi bak kata org tua2..ak ni pantang jumpa..sumbat je..heh..so kalau nak try teh botol sorso ni p lah try kat kedai ayam penyet kat padang jawa sek7 tu..xpun kat d hati area mamak hakim tu yep..ok perihal gambar..botol ni ak beli kat kedai padang jawa tu..2 hinggit..heh..kakak tu pelik lak nape ak tetiba nak beli bawak balik..alah bia la..ak nak buat kenangan..nak p hard rock cafe keliling dunia beli t shirt x mampu..hahaha..ak kumpul botol je la dulu..heh..botol coke thai fanta..janji yg xda jual kat kedai sgt..heh..kalau terdesak leh je ketuk2 botol tu nak pangil anak cik sebelah keluar dating..macam s shamsudin ..hahaha

menggergaji habuk kayu

boleh ke gergaji habuk kayu
credit-dale carnargie
heh
erm entah la..tapi rasional oh..dia macam bila nasi dah menjadi bubur la kot..heh..so sebelum dia jadi bubur baik korang buang sikit air dia..kalau x makan bubur mcd la jawab nye..tapi kalu dapat makan bubur mcd betul2 pun dap gak kan..heh
xla pengajaran dari ayat di atas kegagalan adalah lumrah kehidupan ye..xpe buat salah..mean kesilapan adalah bukti korang still manusia.aku pun banyak je buat salah tapi nak buat cane ye kan..masa yang da sudah akan terus berlalu..xle patah patah balik nye..(aku selalu menyesal x buat spm betul2 dulu)..hahaha..yesterday ended last nite oke azim..xpe la kan..so yang paling penting sekarang gunakan kesilapan yang lampau tu sebagai pengajaran dan batu lompatan k untuk maju kehadapan..lompat apek lompat:)
dah malas bebel..aku x larat ni
minggu ni sgt sibuk..
asgment/test/present/sosial
tadi masa aku nak balik aku reverse kereta tibe2 bunyi 'bukkk'..ah sudah dalam hati da cakap keta sape lak aku sagat kali ni..tengok blakang mmg sah aku da langgar keta org..then disusuli dengan bunyi hon dari kereta tersebut..pe lagi..dengan lagak abis pasrah..senyum..aku kua kereta..then tetiba kua la akak berbaju merah dari kereta tersebut..nasib baik wjy x da aper2..hahah..xla yang penting kereta dia x ape ape kan..yang menarik nye kakak 2 sempoi je keluar ayat penyata..bukan ayat soal k..'xda ape ape kan'..fuhh baik doo..dia cakap macam 2 je..
then aku minta maaf la..dia cakap nvm its oke..argghhh..
dah la cantik-azim
sexy-haziq
nasib dia x cakap 'its oke sayang..nvm..lets go dear..'
hehehe..
sorri sangat kakak terlanggar kereta tadi...ni suma salah saidon semalam dia reverse langar kerusi..then rini aku lak reverse langar kereta org..
so berhati hati lah d jalan raya ok..
malam mmg x berbau..
sbb malam mmg x da bau kan..
malam gelap je la..
travia-menguap boleh berjangkit oke..xcaya tgk disney chanel..
dah babai..
selamat okeh

pagi yg maha bosan diserikan dengan theory marx

intersesi



bermula lah episod..ak dan bosan..haish bg pagi2..mandi2..siap2.. drive + maki sikit2 driver lain yg menyakitkan hati..aha..intersesi atau bahasa mudah nye short course..yer la kalau makcik2 yg tanya aku..mesti dia x paham ape tu intersesi..tapi kalau ak cakap short course mesti cepat je depa nganguk..haha..

ekau buat po skrg ?
saya skrg nga cuti sem makcik..tapi amik intersesi..
po bondo nya intersesi tu ha ejang?
erm dia macam short course la macam tu..semester pendek..
oooooo..
(melopong ja dia oooo tu..hahaha)





*************************
1st class di intersesi

sbnarnya ak nak ngaku kat sini almost setiap semester ak ponteng first class masa masuk sem oh..hahaha..so 1st class ak adalah 2nd and 3rd class org lain..hehehe..so akan sibuk lah ak bertanya rakan sekelas ak yg hadir pada 1st class perihal tentang lect baru yg mengajar setiap subject kitaorg sem tu..hehe..



************************

ak call izzam ritu

en izzam lect baru kita tu ade bagi rule ape2 tak?
ermm xda pun..oke je..
lorh yer ke?dia ader tanya tak pasal badigol2 yg ponteng?
xda pun..attandance pun dia x bagi lagi..
fuhh bagus!rule dress code?
(ak mmg part ni balin serabut skali..)
xda..isnin pun dia xkesah pakai jean..
olrite..terbaik..
heheh




******************************




oke kurang sikit debaran nak masuk class ni..memula ak ingat dia ni straight sgt lect ib ni..yer la..international business nok..mana ak x cuak..ak peringkat daerah nye business pun x pass lagi ni nak blaja international..hehe..sampai je ak da cuak ingat ak lambat..rupenye dia lagi lambat dari ak..masuk je class dia terus ngaja..xda langsung mukadimah ke ape ke..fuhh..bagus ni..ak suka lect yg kurang bagi perhatian pada student dia..keh keh keh..memula agak melopong la ak dengar ape yg dia ngomel kat depan tu..tetiba ada satu part tu dia cakap pasal sosialis..then theory marxism..dari perasaan maha bosan suasana bertukar kepada maha menarik perhatian..hahaha

pastu perihal gaya dia ni ngaja pun agak best la..ak xle nak describe camne oh..dia ni boleh diketagorikan dalam katagori perempuan steady la..boleh kata macam gambar kat atas tu la..hehe..dia buat je gaya ape dia suka time ngaja..camni la steady kan..ak nak belajar pun x takut2..ni lect yg maha garang ngaja..ak makin membatu la kat belakang tu..hehehe..

ak review sikit pasal perempuan steady:

Perempuan steady boleh di justifikasikan sebagai 'kapten kepada' perempuan nakal. Ia juga selalu dirujuk kepada separuh dari perempuan show-off dan perempuan low-profile. Dan lagi 30% menyamai perempuan muslimah.

Ada persamaan antara perempuan steady dan perempuan nakal. Walaubagaimanapun, setelah di analisis, perempuan steady lebih cool, rileks, tak cepat melatah dan kebarangkalian untuk para jejaka terpikat juga tinggi. (sumber terfaktab)

ak boleh kata suka gak la ak kat type2 camni..jujur..heh..ade gak la kawan ak yg 2 3 org yg ak sendiri boleh kelaskan dalam ketegori steady ni..tapi tahla..depa hebat sangat oh..sampai self esteem ak lak yg menurun..haha..mana layak do nak ak nak berawek ngan org cam ni..mampus ak hari2 kna basuh ngan dia..hahaha...oke kalau nak taw lebih lanjut link sendiri kat web ni okeh..









*********************

hitam atau putih? ak pilih grey

korang penah rasa x yg kdg2 soalan macam ni buat serabut kepala?macam soklan kenapa pilih hitam dan bukan pilih putih?..ak paling x minat soalan yg ader dua je jawapan yg ditetapkan oleh si penyoal ni..lame..bored..macam threat..ancaman dan mengancam..

knapa ak lebih suka pilih jawapan lain..lain dari pilihan jawapan yg korang bagi..salah ke?sbb dunia ni xda term betul or salah..sbb kita bkan tuhan nak judge right or wrong..jgn letakkan par..standart..skema perperiksaan..ak x suka..

kenapa grey?sbb kita hidup bukan sorang je dalam dunia ni..dunia untuk dikongsi..bukan untuk kamu..bukan juga bukan hanya untuk ak..tapi untuk KITA..kalau ak pilih putih maksudnya ak menurut kehendak penyoal yg pastinya ingankan putih..kalau ak pilih hitam for sure ak pentingkan diri..so better grey..kamu ak punya bahagian dalam itu..kongsi..mudah kan..xmau kusut bagi ak pilihan macam tu..

masih bangun untuk ke kelas

praktikal science oleh pelajar kurang mahir

selam kasi tengelam






xda mood..sorry..ak alami pms..heh..ok bohong..


lain kali sembang yep..

sandarkan pada kenangan..





ha ha ha..disebabkan ak teransang tgk nani post gambar time dia skola dulu ak pun jadi macam terpengaruh lak tetiba nak post gamba time zaman kegemilangan skola dulu..ehehe..



sanggup bai ak p log in balik my space yg da berhabuk x bukak tu..korek2 gambar dalam page tu..heh..dlm laptop ni smua gambar 2010 till now je ader..yg dzaman dulu kala semua abis terdelete..dammit..yg ak lak pg terus empty recycle bin x check pon..patut la hari tu lama bukan main dia nak load untuk delete..huu..sehari gua down..menyesali diri.. kah kah kah..


xpe la..ader la 2 3 keping yg ader ni nanti ak post k..ingat2 balik klaka pon ader..haha..perihat gambar..ni gambar form 4 kot..masa da masuk skola cochrane..balik skola p timesquere mencapap..hahaha..masa hari tu je la..heh..selalunya balik skola ak balik uma je terus..amik upah basuh pinggan kat kantin mak ak sendiri..huuu..susah idup djaman tu bai..pepagi kul 6.30 gua da menapak tnggu bas nak p skola..balik pun menapak lagi..sampai uma mandi2 pg basuh pinggan lak..gua da macam buruh dah zaman tu ..dikala rakan sepermainan pergi berlibur di kelab dangdut ak menitiskan peluh keringat membanting tulang di sawah bendang..erk tipu..heh..


masuk form 5 encik abah kesian dia belikan moto atas alasan kesiankan ak pg skola nek bas..ahaha..ada gak kes time beli moto tu..di sebabkan ak ni x mengenang budi leh selambe je moto tu ak buat donno je pas balik dari kedai..tersadai seminggu x pakai..ada moto ak still pg skola naik bas..protes..mmg x kenang budi kan..heh..ak nak scooter..dia beli 4stroke..mana boleh..jiwa mat yippie menebal..mesti mau scooter ke..vespa ke..ni bagi 4stroke..4stroke mat rempit leh la pakai..heheh..


tapi atas nasihat min ak pun gagahkan gak la pkai..ingat lagi first day bawak p skola ak p uma lutfi jemput dia naik skali..dia ni menapak je p skola sbb uma dia dekat..so ritu ak p amik dia atas dasar membalas budi..eheh..dulu dia selalu bawak ak naik moto azroy bapak dia kemana je..tusyen la..anta ak balik la kalau lewat sgt..hehe..so pastu ak merempit naik moto tu jela..kasi make up sikit gaya2 mat rempit baru ngam..tukar sport rim..tinted lampu..haha..alang2 bia jd mat rempit terus sude..hehehe..

***************
oke stop macam da banyak merapu je cerita ak ni..heheh..later..gua nga cuti sem..tapi esok ada class intersesi lak..short course..sampai bulan 7 kot..oke selamat semua



adik besar nanti nak jadi ape?


ni soklan fav gua bai time kecik2 kalau cikgu tanya nak masukkan dalam laporan aktiviti skola rendah gua..





"awak nanti dah besar nak jadi ape?"


tanya cikgu aminah guru kelan 3 oren..





"erm saya nak jd kamen rider cikgu..eh silap saya nak jadi bomba cikgu aminah.."

seyes itu jawapan tetap gua since darjah satu sampai darjah 6..bukti pun ader..siap ader saksi lagi..heh..bukti dia laporan koko skola rendah ak..dan saksi dia pn nor alidza bt mohd zin..p tanya dia..pasti dia jawab bombe nye kalau part cita2 ak time kecik2 dulu..hahaha

**********************

style bai jd bombe ni..nasib skola menengah x da persatuan bomba dan penyelamat kat skola ak(tapi skrg dah ade..dem)so time skola menegah ak join krs..bole la..janji le pakai baju uniform..kah kah kah..then masuk uni ak masuk ko bomba..alasan masa tu sbb ak malas nak join kesatria sbb depa macam lemah je..hehehe..bomba best bai..leh main api..hehehe..hobi ak la main api ni kcik2..kalau stakat mercun tu x yah cite la..siap simpan spare dalam keta lagi..tapi skrg da xda dah..malas nak bakar then bagi shidan..huu..masa ko bomba kat itm tu syok oh..walaupun kna dress up bodoh dgan baju biru nye tapi ak seronok sbb le main api plus main air pili bomba..hahaha..ko bomba itm ni agak aktif la depa wat aktiviti..tiap minggu pangil bomba segamat buat training kat dalam campus..kawad hos,fliyngfox,absailing la..so ak leh la enjoy melepaskan stress blaja time dip dulu..heh

************************************

kenapa bomba..kenapa bukan polis?uish polis pon hot ape..heh..polis tu top 3 cita2 ak la..heh..polis pun kalau ak nak jadi pn polis trafik je..ni semua gara2 a.galak dalam cite roda2 kuala lmpur la neh..membawa watak sarjan misai..kah kah kah..andrelin gua pantas menyahut seruan polis..hehe..best do polis trafik ni..sbb untung2 leh bawak cbr 1000cc tu..xpun evo 10 baru tu..hahaah..target ak time bawak evo 10 pasti awek2 cun yg x pakai seat belt ngan xpakai handsfree time drive..itu jam gua kasi basuh dia sampai nagis2 la pastu gua pujuk dia..hehhe..untung2 leh buat awek bai..ahaha..ok itu tipu..ak penjawat awam yg amanah dan takwa dengan tugas yg diamanahkan oleh kerajaan..amanah beb..kena tanya nanti kat akhirat..bukak buku catitan amalan..bukan buku saman ye adik2..heh..

****************************

berbalik kepada solalan kenapa bomba..erm entah..sbb bomba ni bagi ak hero la kot..sbb depa nye bakti tu direct terus public nampak..xmacam polis nak tngu sttle case kat mahkamah baru leh justify..askar lak nak tngu perang baru depa le jadi hero..heheh..kalu bomba ni time accident depa leh tolong, time kebakaran,tanah runtuh,lemas ke..so depa nye kemurnian dan jasa tu direct kita leh nampak..tapi yg sedihnye bomba ni unsung hero la..huuu..depa buat baik pun org payah nak hargai..kalau uma terbakar lambat sikit kena marah ngan org kampung...

"woi bawak lori bomba pun lembab kan dah terbakar dapur rumah makcik yg baru renovate bulan lepas tu"

"woi potong la pintu lift tu tulu kasi kuar anak makcik terkurung dalam lift tu cepat"

"hak eleh..kau nak marah2 pehal..kalau ko hebat sangat ko buat la sendiri..takyah call aku.."kata encik bomba dengan nada hampa..huuu~


**********************

tula pengalaman pahit manis bomba ni..buat baik pun kena marah..xbuat baik pun kena maki..bukan nak hulur talam berisi air teh ngan biskut kering ke time depa padamkan kebakaran tu..hehe..cian depa..dah la gaji kecik..gadaikan nyawa tuk public cam kita ni..polis askar pun sama gak..polis trafik pulak buatnya nga jaga trafic light kena langgar ngan abah korang cane?itu abah korang langar xpe..buatnye polis trafic tu abah korang lak ape rasa bai?




so kasi respect sikit..sedih ar dgr cite mat rempit langgar polis suma tu..da la x salah dapat bala lak sbb nak buat baik..sama gak kes tembak budak kat shah alam tu..middle fingger la kat sesape yg kecoh pasal issue tu..sape nak justify kes tu sila comment di bawah k..ehehe..gua sokong polis..heh..neway kita patut hargai bai depa2 ni..kasi tabik sikit kalau jumpa kat jalan k..heee..

misi mengejar lori milo


korang pena tgk iklan milo baru x kat dalam tv tu..yg dudak2 kejar lori milo tinggal semua benda depa buat tu..heh..last2 lori milo to leh lak switch jadi keta sedan..huish hampa bai bebudak yg kejar lori tu..kah kah kah..

***********************

lori milo ni banyak menyimpan seribu kenangan kanak2 di seluruh malaysia ni..heh..mana x nye..rasa milo yg org lori ni buat sedap dooo...x sama bai macam kita buat kat uma..syes...ini je satu2 ye benda yg mak ak buat x le challange air tangan brader2 lori milo ni..heh..mayb dia buh secret ingredient kot..dadah narkotik yg bukit aman rampas maybe..tu sebb rasa sedap dia x luput oh dalam ingatan ak..hahaha

entah la..ak x taw sebab ape sedap sgt oh..


"adakah sedap sebb air yg dia bagi tu free?"

"atau sedap sebb ak time tu budak then x de duit nak lepak kedai mamak order air milo sendiri?"

"ataupun sedap sebb air milo yg mak ak buat jarang letak ice dalam dia?"

**********************

ehhe..macam2 spekulasi doh yg ak create sebb air milo ni..heh..tapi air ni mmg paling di tunggu2 la time2 hari sukan,hari koko mahupun hari kantin skolah..time2 macam tu nampak je lori tu masuk gate skola pasti ak dah melompat2 dah macam haram sbb x sabar nak rasa kan..
time tu pasti ligat dah idea dalam kepala ni cane ak nak buat u turn barisan tu supaya ak leh dapat amik second round..ahhaa..yg pasti ak akan buat muka x paham je time bratur tu..heh..yg menjadi halangan bukan abg yg bagi air milo tu..tapi yg pasti cikgu2 yg mengawasi perbarisan air milo free ni..haish depa ni macam agen persekutuan do..tau je agenda jahat budak2 kecik ni kan..heh..tapi xpe ak rasa byak round gak la ak dapat masa tu kot..ngan pow kawan2 lagi..hahaha..so ak kenyang air milo dan balik dengan lenggang mak minah la ritu sambil senyum separa gila sampai kerumah..hehhe

pasni sape2 yg leh buat air milo sedap macam air milo yg lori ni buat depa leh muat turun borang a4 kat blog ni untuk register jadi maid kat uma ak k..heheh..ok xlawak..k la selamat ..mau mandi

walaupun hidup seribu tahun..




kalau x sembahyang apa gunanya...


huhu~
ak ni pun semayang pun kekadang tah kemana..huu..
neway saja je nak wish happy mothers day tuk mak..
moga panjang umur murah rezki halalkan segala makan minum eh mak..

im sorry..

gelak-gelak guling-guling

p/s:haziq..ko tngkap gambar ngan sape tu..huahaha


sengal..heh..semalam ader trip..last2 bukan ak nak serius pun..ak gelak je yg lebih..hehehe..sonok..best gak la blaja pengangkutan ni..leh jalan sana sini..hehe..patutnye rini ak ade test tapi batal..trimas kpd pn rosena..sbb beliau lah ak dpt istiharkan harini cuti perayaan ..hehe..sehari ak lamsam x pegi class..heh..patutnye kul 12 ngan 4 ade class..disebab kan kelas pn rosena tu kul 8 pg..so mood nak pg class tu terbang bersama mimpi2..dan tinggal harapan je la class yg lain tu kalau ak nak pg pun..heh..


lagipun x bape sihat sgt..batuk da dekat 4 hari..rini bgn tido suara lak da x de..so bertambah2 malas le kan..huu..cuaca x menetu oh...panas sgt kekadang..then hujan nye lak slalu turun tengah malam..so bila siang tu kering sgt..tapi belah2 timur tu boleh lak hujan hari and almost da sebulan..huu..tu yg orang belah sana tu pelik sgt..nape hujan lak kan tengah2 bulan mei ni..heh..xpe la..korang banyakkan minum air k..elakkan dari berdiri terlalu lama dalam terik mentari..kurangkan pengambilan air sejuk dan ice kerana bahan seperti ini dapat mempercepatkan peningkatan suhu badan..cewah..heheh..pesanan dari dr azim..huahaha..


***********************


oke..disebabkan banyak komen2 negetif yg berkenaan dengan url blog ak ni ak..then ak ingat nak tukar url blog ni lah..byk la suara2 yg mengkritik kredibiliti nama blog ak ni..hey pegi jahanam la korang..hhehe..xda la memain je..heh..susah sangat ke nak ingat or baca..ramai yg cakap susah la..mengarut la..


sampai de budak skola rendah masa ak buat prog anak angkat kat skola dia siap kondem lagi..cite dia memula camni..ble da abis event tu sibuk la kan bdak2 nak biodata kakak2 abg2 faci depa..siap mintak fb nye acc lagi..hebat kan kecik2 dah ade fb..social2..heh..ak lak x da fb..so ak tanya bg blog nye url bole..so ak pun tulis la...mikakikkafella.blogspot.com..pastu budak tu baca la..then dia pun bersuara..



"abang ni tulis ape ni?macam x taw eja je.."



dem tol..sesuka je dia sound ak..xpe..nasib budak2 kan..ak x nak marah la..sbb dengan harapan dia mesti ade kakak cun kat umah..netaw nanti dia bukak blog ak then dia rekemen kat kakak dia lak kan..heee..ok mengarut..so td masa ak nga mandi ak dapat idea nak tuka nama blog ni..so dengan ini ak akan rasmikan url blog ni ..


jeng jeng jeng..



bukankedaigambar.blogspot.com



yeahhh..tepuk2...heh..dem tah ape2 tah nama tu..ak da abis pecah kepala da nak fikir ganti nama blog yg dulu tu..xpe lah di harap nama blog yg baru ni dapat la ak mencari seramai2 follower kan..leh ak pasang iklan nuffnang..leh dapat duit p makan rojak karim kat plaza masalam tu..hehe ok sila2 le rekemen kat kawan2 korang k..nanti kalau korang bawak kawan korang ak bg sorang2 pakej umrah k..tu bile ak dah kaya la k..amin..hehe

selak-selak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...