Saturday, August 20, 2011

perasan sibuk~

maaf..lama sgt x menulis..huu..kerja+sosial+diri sendiri..bajet sibuk sgt..hahah..xde la..xde masa acly..kehidupan ak dah di abadikan (di hamba abdi kan) dekat tempat kerja je..mengadap 57 pc..huuu..oke..later sembang lagi..ni pun main pc customer..hahaha..dia ade hal katenya..tngal left time 2 jam..alhamdulillah..rezki..hahaha..neway selamat menyambut bulan ramadhan ok..even dah nak dekat raya..hehe..nanti ak wish raya lak yep..sesapa nak kad raya dari ak..sila tinggal alamat anda dalam ruangan comment di bawah..kalau ade duit ak siap bagi duit raya lagi..tapi sen2 je la..heh..selamat..pandu berhati2 di musim perayaan yep..

Wednesday, July 20, 2011

review setiap hari ahad 9 malam

menuntut ilmu itu satu kewajipan..

sampaikan salam di antara kamu..

berbuat baik kepada pembantu-pembantu (pekerja-pekerja) kamu..

sebaik-baik kamu adalah mereka yang berlaku baik kepada ahli keluarga (isteri) masing-masing..

hormatilah anak-anak kamu dan muliakan perwatakan mereka..

berlaku baiklah dengan makhluk-makhluk bernyawa yang lain..

alihkan benda-benda yang mengganggu perjalanan..

*masih simple..
tapi itu pun ak x mampu..

termenung..
ermm





Monday, July 18, 2011

kesan campur tangan british di tanah melayu

jgn baca kalau korang xpas sejarah time skola menengah dulu..

back to 1800s..

kesan daripada pertelingkahan atara pemimpin2 dan pembesar2 dan raja2 melayu dahulu kala..tanah melayu telah pun menjadi mangsa keadaan atas kebodohan diri sendiri..pihak british yang sedar secara lansung akan potensi perkembangan industri dan hasil bumi di tanah melayu telah campur tangan kononnya untuk menyenyesaikan pertingkahan antara mereka..

segala tipu muslihat termasuk tawaran untuk memberikan bantuan sekiranya di serang oleh pihak musih menjadi faktor utama peralihan kuasa..akhir sekali perjanjian termetrai..dan british secara bijak memutar belitkan rundingan dengan hanya menawarkan pengurusan agama islam dan juga adat resam orang-orang melayu kepada pihak diraja..dan segala aspek pentadbiran negeri dan economi serta undang2 menjadi hak mutlak british untuk menentukan hala tuju tanah melayu ketika itu..

campur tangan british di tanah melayu

aplikasi keadaan di zaman moden:

korang mesti boleh fikir sendiri..senang je kita dulu kena tipu kan..sebab kita gaduh2 dengan kaum sendiri..last2 orang lain take advantage..ini tahun 1800s..kalau masa tu kita ckp raja dulu2 bodoh ikut cakap british ak x kisah..ak admit..mmg bodoh..tapi xpe..

pernah dengar pepatah..belajarlah dari kesilapan?

dulu mmg kita pernah buat silap..mungkin kalau kesilapan raja2 melayu ni duu tah2 kita dah berdiri sama tinggi dengan jepun korea and others..tapi kita x boleh nak ubah dah kan..menda dah jadi..

tapi skrg?huuu..seems kita macam nak ulang lagi perkara ni kan..kita sibuk bertelagah sesama sendiri..org lain sikit2 je cucuk..cucuk situ cucuk sini..kita melatah..last2 kita berpuak2..and then they offer allies..satu puak aggree..and bergaduh la korang..

korang rasa kalau org lain offer allies depa tu just nak tolong je ke?xda mintak others benefit..tolong sebab nak dapat pahala?

huuu..advantage maaaaa...plss..belajar lah dari kesilapan..bukan nak sempit kan fikiran..at last someone akan gain banefit and somehow jugak ade pihak lose..sama je konsep ngan british dulu masa kita semua x wujud lagi..same concept..at last yg hanya tinggal kat kita jabatan agama islam ngan tarian kuda kepang ngan wayang kulit la..

(tu pun kalau dia nak kasi ade lagi la..ingat bila sembang demokrasi =jabatan agama islam pun x boleh tubuh..kesamarataan..sebab xfair untuk bangsa lain..so kena ader jabatan agama buddha..jabatan agama hindu..jabatan agama kristian)

korang fikir la sendiri

ps: time skola sejarah ak direct dapat a..haha

Friday, July 15, 2011

inzal bai..

bosan..nah tgk vc..jgn tgk yg bukan2 k..lalala..sian dua2 mamat dlm vc ni..ak x taw nk sokong yg mana..huuu

Tuesday, July 12, 2011

perlumbaan- 'awak' dan 'dia'



'awak' dan 'dia' dalam satu perlumbaan 100 meter..


'awak' dan 'dia' berlumba di garis yang sama..
garisan yang sama tetapi 'kekuatan yang berbeza'..
'awak' seorang tempang..
tetapi 'dia' sihat sempurna..

tetapi mujur..

mujur lah ada sesororang membantu memberikan tongkat..
beri 'si baik hati'..

dari 'si baik hati'..
supaya 'awak' mampu berlari sempurna bersama dia..
supaya mampu 'awak' menyaingi 'dia'

tapi sayang..

'awak' sombong diri..
'awak' takbur hati..
'awak' rasa awak mampu bersaing dengan 'dia'..
'dia' yang sempurna..

sanggup 'awak'..

'awak' sanggup mencampakkan tongkat yang di berikan oleh orang baik hati..
'awak sanggup campak dan hina orang yang berbesar hati untuk membantu awak..
sekurang-kurangnya tongkat tersebut dapat membantu..

membantu 'awak' bersaing dengan 'dia'..
'dia' si sihat sempurna..

nasihat tunjuk ajar di beri 'si baik hati'..
ada sahaja alasan serta dolak dalik 'awak' menafi..
dasar sombong diri..


************************



perlumbaan pun bermula..

'awak' gagahkan diri memulakan langkah..
diusahakan juga segala kudrat..
segala keringat..
untuk bersaing dengan 'dia'..
si sempurna..

sepuluh meter berakhir..

'awak' sudah mula merasa kepenatan..
'awak' sudah mula goyah..
kaki semakin lemah loglai..
bertahan tanpa tongkat di tangan..
masih jauh detik hati..
baru sepuluh meter berlalu..
masih ada 90 meter sebelum penamat..

tapi 'dia'..

belum setitik peluh pun mengalir..
aaahhh mudah..
detik hati si 'dia'..
'aku sempurna..dia tempang'
bukan tandingan..

lima puluh meter berakhir..

'awak' semakin lemah..
sudah tidak berdaya lagi melangkah..
lemah longlai..

lesu membatu..
melihat 'dia' jauh di hadapan..
si 'dia' mendahului..

kemudian baru lah terdetik di hati..

'awak' mula merasa menyesal..
'awak' menyesal..
'awak' menyesal membuang tongkat pemberian 'si baik hati'..
'awak' menyesal..
'awak' menyesal tidak mendengar nasihat 'si baik hati'..

sorakan bergema..

jelas 'dia' memenangi perlumbaan..
gegak gempita di rai..
segala pelusuk memerhati..

'dia' menang..

'dia' sudah juara..

dan 'awak'..

masih belum separuh perlumbaan..
masih di tengah-tengah balapan..
menyesali diri..
mahu turut menghabiskan perlumbaan pun belum tentu mampu..
'awak' tempang..

acara penyampaian hadiah pun bermula..

dari sudut yang jauh..
terkebil-kebil anak mata ..
'awak' hanya mampu memandang..
'dia' sudah juara..

'awak' sudah kalah..


tiada guna lagi penyesalan..
semuanya sudah berakhir..
benar kata pepatah..
ibarat nasi sudah menjadi bubur..
sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada guna nya..



*************************



yang hanya tinggal..

kenangan manis si baik hati..
menasihati..
tunjuk ajar meniti..

belas kasihan di beri..

juang lah 'kamu' sendiri..
juang lah sendiri..
jangan di harapkan lagi 'si baik hati' ini..

pesan 'si baik hati' sebelum pergi..

'si baik hati' sudah pergi..
'si baik hati' yang lara diri..
'si baik hati' yang pergi sendiri..
'si baik hati' membawa diri..




lalu tinggal lah 'awak' sendiri..


atas segalanya sendiri..


menunggu tiba hari pergi..


hanya seorang diri..

Sunday, July 10, 2011

sekalung tahniah









terima kasih kepada yang berjuang..
tua muda..lelaki wanita..
nanti sama samalah kita semua..
bersatu hati kita menerima..
baik buruk kemungkinan..
imbuhan dan ganjaran di hari kelak..
farewell..

Rujukan 1:
Dari Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: Iman itu lebih daripada 70 cabang, yang terbaik daripadanya ialah mengucapkan La ilaha illallah (Tiada tuhan yang patut disembah kecuali Allah SWT) dan yang paling rendah ialah membuang sesuatu yang menyakiti di tengah jalan, dan malu itu satu cabang daripada iman. (HR Muslim)

Rujukan 2:
“Sesiapa ingin menasihati pemerintah dengan sebarang urusan, janganlah menampilkan kepadanya secara terang-terangan. Tetapi hendaklah memegang tangannya, lalu dibawa ke suatu tempat yang tersembunyi pada masa itu bolehlah dia menasihatinya secara berseorangan dan jika nasihatnya diterima, maka itulah yang sebaik-baiknya dan kalau tidak, maka dia sudah pun menunaikan tanggungjawabnya sendiri.” (Riwayat Tarmizi)

Rujukan 3:
Sesungguhnya awal kemunafikan seseorang ialah ketika dia mencela pemerintahnya (dari Abu Darda, riwayat Ibnu Abdil Bar dalam kitab At-Tamhid 21/287)

Rujukan 4:
Ibnu Abbas pernah ditanya tentang amar maruf nahi munkar kepada pemimpin. Beliau berkata, 'kalau kamu melakukannya dan kamu sudah mantap, maka lakukanlah dengan cara diam-diam.' (Ibnu Rajab dalam kitab Jamiul Ulum Wal hikam)

Rujukan 5:
Usamah Bin Zaid pernah ditanya, 'sudahkah kamu masuk ke dalam rumah Uthman dan bercakap dengannya(menegur)?'
Dia menjawab, 'adakah kamu mesti tahu setiap apa yang aku cakap kepadanya? Demi Allah, saya telah bercakap dengannya secara rahsia dan saya tidak akan menyebarkannya kepada sesiapapun!' (Sahih bukhari dan Muslim)

Rujukan 6:
Ramai orang salahkan kerajaan, tapi tak ramai yang tahu kerajaan teruk apabila pembangkang tak pandai bangkang . Maka banyak kesalahan kerajaan persekutuan hari ini adalah berpunca daripada pembangkang yang jahil membangkang. Tengok masjid kosong tu, bukan salah kerajaan sahaja, salahkan pembakang yang tak pandai membangkang. Ada pula yang sibuk membangkang sampai lupa solat jemaah. Tak ke bangang! ( Hamka, keretmayat)


Rujukan 7:
Hamka tahu UMNO tu banyak buruk. Oleh kerana sudah ramai orang/blog kutuk UMNO bila buat silap, maka Hamka tak perlu ‘hantukkan’ kepala orang UMNO ke dinding jika orang ramai dah ‘hantuk’ kepala mereka sampai roboh dinding itu.
Tapi tak ramai yang berani nak kritik PAS bila buat silap. Macam zaman sahabat, tak ramai berani kritik kerajaan Muawiyah. Tapi bila ada yang kritik (dengan hujah dan dalil) maka Muawiyah peluk orang tu dan berterima kasih (apabila orang kritik kekasih kita, ucapkanlah terima kasih jika krtikan itu betul). Hamka tak mengharapkan pelukan korang. Cukuplah pelukan bini dia sebagai asbab mandi wajib.(pengkomen facebook keretamayat-Dewa kabaikkan)

Rujukan 8:
Satu perhimpunan para sami buddha telah diadakan di Myanmar yang mengenakan pakaian berwarna merah(2007). Pada hari itu lebih 3000 pelajar dan parti pembangkang terbunuh ditembak tentera Myanmar.Warna Kuning juga merupakan warna konfeti yang digunakan oleh para penyokong Corazon Aquino untuk menggulingkan Presiden Ferdinand Marcos di Filipina pada tahun 1986.(wikipedia)

Rujukan 9:
“Barangsiapa menyerupai sesuatu kaum maka ia akan dibangkitkan bersama kaum itu.” (riwayat Abu Daud)

credit-keretamayat.blogspot.com

Saturday, July 09, 2011

updated bersih

*entry untuk org yang tgk berita..

mafakkaa...dah la jahat..pengotor..bodoh..mentaliti letak kat kaki..sound2 polis..lawan2 polis...

last2 polis tu yg bagi ko makan..siap buffet lagi...siap duduk dlm khemah lagi..siottttttttt je..korang lak yang boleh makan kenduri..untung yg kena tangkap..leh makan..siap boleh buat khemah suh solat lagi..yg berarak semayang ke?allahualam..hahhaha..so sape yg untung..kikikiki

kesian abang yg stuck dalam jam nak pergi kenduri kawin yg betul2 xboleh pegi mkn kenduri..baik dia relakan diri dia je kena tangkap..leh kena makan buffet..mafakkaaaaaaaaa...

ak suka tajuk satu point td dia pang chin fei..

"tidak sanggup lagi melihat orang melayu di keldaikan berarak tanpa sebab yang munasabah.."

hahahhaha..bodoh bani melayu...hihih..cina lak tu yang baca berita tu td..hahaha

malu wey..ak nak qoute ezmira la..saya terpaksa mengaku melayu sebab perlembagaan suruh..hahah

pesan ayah-mampukah melayu?

*jangan baca kalau korang rasa orang jenis yang tak kenang budi..sorry..

0900
huuu...09/07/11.. dah macam ape jadinya..elo2 ak balik kerja x pernah lebih 5min atas moto dah jd double 10min..tu pun habis semua jalan aku wrong way..nak buat camne..dah semua jalan nak menghala kerumah ak ditutup gara2 perhimpunan haram bersih 2.0 yg mungin bakal berlansung..

0930
ak sampai rumah berbekalkan nasi lemak ayam merah..huuuu..lelah..penat..ngan stay up kerja nye..bukak2 pintu encik ayah suruh pergi beli surat khabar..gi gagahkan juga start moto balik pegi kedai beli paper..sunyi...pelik awat kedai kk mart yg 24hrs bukak sebelah je pintu..haishh..jalan loke yew xda sebijik kereta pun..yg ade moto je..mayb polis dah sekat semua jalan..

0945
kelakar..bukak je paper utusan nye headline mcm celaka..KL DARURAT HARI INI?..huuu..ak bebel2 sorang2 depan hall..then encik ayah menyampuk ngan nada sayu..





"hangpa nak apa ni..syukur la kerajaan buat macam tu..xda bergaduh semua.."





huuu..ak dalam hati dah xda selera nak bangkang lagi..kepala dah fikir nasi lemak ayam merah ynag main menyejuk di atas meja..haha..usai makan macam biasa..shut down kjap..

1600
panas..mcm tula..tersedar sebab panas terik..haish..terus capai pinggan nasi ngan kaut periuk..nampak macam ade sotong pedas..nyum2..makan sambil tukar2 ch..xlalu kalau mkn x tengok tv..huu..bosan bagi aku kalau ngadap nasi je spanjang proses mengisi perut..berita semasa tv1.."perhimpunan haram sudah menghampiri stadium merdeka"..dlm hati..huuu..baru sekejap ak shut down dah dekat stadium eh depa..detik hati..

diam..mengunyah semakin perlahan akibat tekanan otak yang semakin ligat berfikir..sedikit klip2 rakaman siaran lansung dari tempat pendemostrasi di pamirkn..agak ramai juga yang di jalanan..sentak diri..

1615
berita semasa..sekali lagi membawa siaran langsung perkembangan.."khairi jamaludin dibawa ke pulapol"..menarik..mungkin beliau mengabaikan larangan 91 orang larangan berada di kawasan panas.."anuar ibrahim,ambiga,hadi berada di kl sentral..mencetuskan api provokasi di sana..fuhhh..siap dengan buat press confrance kat dlm hilton..pfttt..

rakaman menunjukkan polis berasak2 mempertahankan pintu sentral dari di masuki golongan perhimpun..hurmmm..basuh tangan..duduk..encik abah keluar dari bilik..diam..ak mulakan bicara selepas memikirkan frasa yang sesuai..

************************************

"semua melayu"

ringkas dan hampir mengambarkan perasaan kecil hati terhadap kaum ku sendiri..kenapa eh?kenapa kita yang lebih2..kenapa tanya ak sendiri..apa yang kau juangkan sangat ni..mostly majoriti yang hadir masih memakai tee bundle dan selipar jukebox..

ayah membuka mulut..

"hangpa tak taw kenang budi"

aku diam..seolah2 membenarkan sahaja dalam diri..mahu saja di lontarkan aspirasi nami atas tiang ketidak adilan agihan ekonomi untuk mencantas hujah dari abah..tehtarikgelasbesar.blogspot.com..ak faham benar sifatnya..biarkan dia bercakap lagi..

"kamu tahu betapa daif nya masyarakat melayu sebelum tertubuhnya felda?sebelum kerajaan mengumumkan projek tanah rancangan?"

belau mengulas lagi..agak sayu suara..ak sedikit kelu..

"tahu betapa susah orang melayu sebelum kita senang macam ni?"soal nya lagi

ak sudah sayu..ak faham kedua mereka anak felda..ak tahu perasaan tersebut..ak juga di lahirkan di tanah felda..sebelum datangnya projek tanah rancangan kedua datukku masih di kampung..mengerjakan sawah dan kerja kampung..susah..makan lah apa yang ada..ubi kayu cecah garam..ringkas kata ayah..

kenapa mereka menghargai jasa kerajaan?sebb kerajaaan yang mengubah nasib survival orang melayu itu sendiri..tanpa perjuangan kerajaan barisan nasional yang di anggap korup oleh rakyat..tidak adil dalam pilihan raya seperti di gembar gemburkan oleh ambiga...agak agak mana duduk hieraki orang melayu sekarang ini?

kita ni orang melayu hidup susah zaman dulu beb..xramai orang melayu yang ada duit..yang ada pun orang melayu zaman tu tanah berelung2..itu ja yang kita ada..tapi sekarang?

jangan sembang kalau korang lahir2 mak ayah korang dah boleh beli proton saga first edition 1988 dengan ak..sebab korang bukan sama level ngan ak..syukur dan bertuah kerana anda golongan orang senang..

cuba fikir kalau korang ni orang susah..yang mak ayah kurang pendidikan dan masih hidup di kampung?makan ape yang ada je..adakah orang rasa korang mampu log in facebook skarang ni..sibuk tag2 gambar..mcm cilaka..silap2 korang semua termasuk ak ni sibuk pegi mengemis kat jalan bukit bintang yang di monopoli oleh kaum lain sebab kat kampung pun dah x da apa yang nak di makan...

ak still faham konsep ekonomi nami tu..tapi satu je yang nak ak tegaskkan at sini..selagi majoriti kaum kita ni..aku MELAYU still pemalas nak bangun pagi..pemalas nak pergi kelas..pemalas nak pergi solat jemaah ramai2..korang jangan sibuk nak tegakkan demokrasi boleh x?

mmg agak keterlaluan kan..tapi kenyataan..selagi kita ni orang melayu pemalas..korang sibuk nak tegakkan demokrasi..nampak gaya in 10 years melayu kita ni akan jadi minoriti lah dalam negara konon2 nya tanah tumpah darah kita ni..mmg menang majoriti dari segi kuantiti..tapi minoriti dari segi suara..

sebab kerajaan dah banyak membantu kita la sebab tu kita melayu still boleh bertahan..yang paling bodoh nya ak nampak..mostly yang datang perhimpunan haram jadah ni semua nye anak melayu..korang x rasa bodoh ke jadi alat politik kaum lain..cina kawan2 adik ak kat facebook dia sempoi je like bersih nye fan page at face book..korang ade nampak tak cina ni pergi berarak ke kat jalan..ma cau hai..bodoh..stupid melayu..

ak dah start meyumpah kaum ak sendiri kan..mmg..mmg dasar bodoh x kenang budi..kerajaan bagi kemudahan kat anak melayu pergi belajar tinggi2 sebab nak bagi ruang ko pertahan kan kaum kau..ni sibuk nak pertahan kan ideologi parti kaum lain..fuck off..jangan pergi oversea pakai duit JPA..pergi mintak duit mak bapak ko yang keturunan melayu tu..stupid..

mak ayah korang kerja je kerajaan..tapi stiill ader sentimen nak jatuhkan majikan sendiri..bodoh..lahir2 nak jadi bos..ni lah melayu..xsedar diri..loan yang korang buat beli rumah 2 3 tingat tu datang dari sape bangang..skolah yang ko hantar anak2 ko pergi hari2 tu sape yang usahakan bangang..

nak lagi..yang korang masuk uitm tu sape suruh bangang..pergi masuk lim kok wing la sohai..lepas tu jangan ambik discount beli rumah yang ade rate 10% bumi tu kalau rasa korang dah hebat sangat..bodoh..sape yang usahakan tu semua?kalau bukan kerajaan yang korang sibuk kutuk2 ni bodoh..jangan duduk atas tanah reserve melayu..pergi beli rumah free hold..

jangan bohong..!mesti salah silah keturunan bani melayu korang ni mesti yang ader je kerja government kan..kalau mak ayah korang bukan..abang kakak makcik pakcik datuk nenek sedara sepupu biras beras..korang taw macam korang boleh kenal saudara korang tu sendiri?sebb depa kerja kerajaan la..kalau x mesti korang x kenal sebb depa tu masih lagi duduk kat kampung yang rumah xda air,xda eletrik,xda telefon,xda jalan raya nak pergi umah sedara2 time raya..bodoh

masa duk ayah ak mengomel td dia siap qoute satu story cikgu..dia cakap sebb kerajaan ni prihatin la fikir pelajar2 lepasan al azhar mesir or mana2 oversea student yang belajar agama tu dapat kerja..korang taw ape kerajaan ni buat nak support depa?

punya la nak tolong bagi kerja yang grad ni sampai buat konsep j kof..taw j kof?j kof ni macam aliran jawi la kat sekolah rendah..depa buat aliran ni sebab nak serap student2 agama ni bagi depa kerja..kalau x sia2 je budak2 ni belajar tinggi2 balik malaysia x de kerja..ko fikir dasar ni tolong sape?tolong kafir?tolong cina grad syariah kat mesir..bodoh..sebab kerajaan tu nak tolong orang melayu la..yang belajar agama ni..tapi yang buat sakit kepala nye bila diaorg balik..gov bagi kerja jd cikgu..mulut macam cilaka duk sibuk kondem2 kerajaan..itu x betul la..ini x betul la..sebab ape?

sebab melayu ni amalkan DASAR TAK KENANG BUDI..pergi jahanam..lain kali x yah la apply SPA kalau taw korang ni mentaliti pembangang cibai..pergi apply kerja kat surat khabar harakah la bodoh..duk kmplen2 bagai korang makan gak gaji yang depa bagi bulan2 tu..apply jugak personal loan nak kawin sebab dah gatal konek sgt..stupid mafakka..

lagi satu kalau nak cite krang ni nak sokong sangat PAS..yang konon nya parti islam semalaysia..cuba korang renung2 kan..dah 20++ tahun depa perintah kelantan..ayah ak cakap senang je..ader berapa biji rumah kos rendah yang dia bina untuk rakyat dia..try cakap kat ak?bodoh..korang taw x basic concept of nessisity?food shelter kan..ni rakyat duduk pun rumah papan yang nak roboh sibuk nak sembang..ekonomi mcm hape je kat sana..fikir balik wei..

lagi satu..mana pergi org2 pas yang sibuk ckp pasal islam ni?ak xpena nampk pun kempen org2 pas suh seru org2 muda pergi masjid ke..pergi surau ke..pergi kursus mandikan jenazah ke..ni sibuk kerja depa cari salah orang lain..ko baca harakah..babi..kate islam sibuk duk maki2 barisan..macam haram..ko taw ape hukumnya dedahkan aib org lain?blaja je agama tinggi2..elok pulak ananda krisnan nye staff buat rancangan imam muda..yang bukan islam lak sibuk nak bantu islam tu sendiri..even sbb profit tapi at lease dia aprrove jugak ch islam kat astro..bengong..

selagi melayu ni pemalas jangan sembang ok dengan ak demokrasi ni k..korang kalau da rasa stable sgt pergi start kereta korang dulu k..ak nak stay behind..ak ade tanggungjawab lagi..adik2 ak kecik lagi..ak rasa kerajaan ni je yang leh support depa semua survive..kalau nak harap kerajaan korang yang konon nye akan tegakkan keadilan..miskin pi lah melayu ni..demokrasi terbentuk atas dasar sapa usaha dia berjaya..kaum ko pemalas jgn ckp la nak demokrasi..ikut dasar meritokasi smua tu..huuu..pergi lah berarak ok..bodoh..time skolah dulu perhimpunan pagi selalu je korang lewat..selalu je ponteng..ni perhimpunan haram la korang rajin sangat nak pergi..bodoh

sbb apa aku cakap kaum kau pemalas? sebab mostly yg melayu nih berapa rmi yg pgg kuasa ekonomi..lepas tu bandingkan pulak mermpit tk tntu hala dgan yg buang anak..sorry to say, mostly yg aku nmpk suma yg tk bole pki je..huu
banding dgan kaum lain tgk.. dorang berlumba-lumba nk pgg kuasa ekonomi..yg kaum kita pulak, berlumba-lumba kat jlan raya..haha

ak taw kerajaan pun ader buat silap..ak admit..boleh je ak senaraikan silap kerajaan ni..tapi ak x rasa kalau kita tukar kerajaan, kita sebagai bani melayu pemalas ni akan boleh survival..mmg nampak macam ak ni penakut kan..ye mmg ak penakut..ak jd penakut sebb kaum ak semua PEMALAS..ak rasa depa x kan boleh berjaya tanpa bantuan kerajaan ni..mmg at lease ak still belajar..ak mungkin boleh survive..celik mata sikit wei..dlm dunia ni bukan adik beradik korang je yang wujud..bersepah lagi story behind..bukan nak ckp ak kenal sgt dunia..tapi aku dah selam dari atas ke bawah..


solution untuk anda fikir2 kan yep..kalau bersih ader resolusi dia..ak pun nak state resolusi kat korang oke..hahaha


oke balik ni korang try ok..try sebulan je..

10 cara untuk mengelakkan diri dari kerajaan pimpinan Barisan Nasional

1.Kalau korang sakit..pening2 kepala..jangan pg hospital kerajaan k..bukan korang je..nenek nenek datuk2 korang skali..terus pegi hantar pantai medical center..xpun prince court..duit org melayu mak ayah kita ni kepuk2 dalam bank kan..dah sampai x taw nak buat ape ye tak..kalau stakat pening kepala ak pun mampu pergi price court de..cuba korang kena kenser otak..p la prince coure..lalala

2.Balik rumah suruh ayah korang ambil surat berenti sekolah dekat pejabat untuk adik2 korang..lepas tu pegi register dekat private school..ade banyak ma..alice nye private school best woo..awek mat saleh..hahah

3.Kalau yang belajar ipta..sila pergi pejabat dekan amik borang quit..lepas tu register kat mana2 ipts yang x de bantuan kerajaan..even mmu ngan lkw pun gov ade bg dana cibai..inikan ipta..nak senang lagi pergi study oversea terus ok..

4.Mana2 mak ayah kerja kerajaan dah boleh mohon bersara awal dah..sebab xelok makan duit kerajaan yang menindas rakyat ni ...haroooomm..sebab mak ayah korang mesti dah ade plan dah pas bersara tu nak bukak Gamuda Holding projek juta juta dah lepas ni nak sara korang adik beradik..

5.Mak ayah sape yang ade pakai kereta2 GLC macam proton or perodua dah boleh cepat2 trade in..pakai honda ke toyota yep..kalau agak2 x cun boleh je beli porche panamera tu..lalala..

6.Lepas ni mana2 barang yang ade subsidi macam petrol ke gula ke beras ke..cakap kat tokey kedai tu saya mau bayar harga full..saya banyak uwwwanng maaaa...saya x suka subsidi2 ni..pe barang pakai subsidi tu..

7.Sape2 yang ade buat pinjaman kerajaan macam personal loan dah boleh siap2 bayar lamsam semua sekali k..kalau yang buat personal loan untuk kawin dah boleh mintak cerai kat suami isteri masing masing..ckp i malu la kawin ngan u..i kawin ngan u hutang...hahahaha

8.Rumah yang korang duduk ni kalau ade gov loan sila tolak balik kat bank..sebab korang mesti dah ade plan nak bina banglo kat kampung kan..ak taw..ahahaha

9. Mak bapak sape yang bersara kerajaan sila jangan terima wang pencen oke..baik duit tu pergi derma kat surau2 or masjid2..rumah anak yatim pun oke..hahaha..dapat pahala byak..amin..

10. Para pelajar ipta dan ipts yang bergantung harap dengan scolarship PTPTN MARA mahupun JPA. Sila batalkan permohonan pinjaman anda secepat mungkin supaya baki2 anda boleh di bahagi2 sesama pelajar2 yang mengenal erti kenang budi..hahahaha



*selagi korang bangun tidur pukul 10 11..kaum abg2 ayah2 adik2 boyfriend awak2 ni ponteng sembayang jumaat..selagi korang sibuk tengok akedemi fantasia..selagi korang makan x basuh pinggan sendiri..selagi korang malas basuh bilik air sediri..selagi cadar ngan selimut mak korang lipatkan..baju mak sidai lipatkan..

JANGAN SEMBANG DEMOKRASI WAHAI BANI MELAYU PEMALAS..PERGI MASUK BILIK AIR CERMIN MUKA SENDIRI WEI..



maka jadilah anda wahai boneka politik anuar ibrahim..sekian..kalau ape2 jd kat kaum korang ni..pergi jahanam k....anuar ibrahim ambik first class ticket pergi melburne tingal la adik beradik korang kat malaysia tanah tumpah darah korang..bukan tanah tumpah darah dia..padan muka..nice one..




p/s:agak2 ramai2 ni sempat pergi sembayang zohor x td..lalala..quote ayat hamka kereta mayat..ak mmg x semayang la..zzzz..satu je ak nak komen..mcm ak dah state dah kat entry dulu...polis hanya lakukan tugas dia je k..banyak yg dlm video tu yg ingkar..melawan..so nasib korang la..hahaha..ak duk uma tdo xde pun polis dtg pegang..hahaha

neway ak nampak ade sorang je cina yg record pakai hp dia dlm video ni..nice one..allahuakbar..

Friday, July 08, 2011

Monumen yang hilang..sob sob



Kuala Lumpur : 5 orang pelajar nyaris maut dihempap runtuhan pondok sekolah yang di langgar secara tiba-tiba oleh sebuah lori katering. Perkara ini berlaku adalah kerana salah faham antara pemandu lori dan pengawal keselamatan sokolah tersebut yang culas dalam memberi arahan untuk lori tersebut memakir kederaan tersebut.

Di sebabkan runtuhan kuat dari arah belakang lori tersebut, pondok yang biasanya menjadi tempat berteduh pelajar dan guru-guru wanita sebelum kedatangan suami masing-masing datang menjemput mereka,kini rebah menyembah bumi. Perkara ini sangat membebankan guru-guru tersebut sekiranya musim tengkujuh melanda.

Seorang saksi yang mendakwa dirinya hampir terbunuh akibat daripada runtuhan tersebut tampil memberikan keluhan kepada wartawan yang bertugas.

"Betul bang...saya td nyaris maut..masa tu saya tengah ponteng kelas..then saya ngah seronok berbual tak perasan pulak lori tu undur-undur sampai nak langgar pondok port saya selalu lepak ni..siot je driver tu..nak bunuh saya tanpa niat..huuu..saya x kawin lagi bang..xda orang nak doakan saya nanti..mandi wajib pun belum..sob sob sob.." kata Rajintharan a/l Rajintaram yang kurang rajin ke kelas.

Mangsa seterus nya seorang guru mendakwa dirinya nyaris kehilangan kaki kirinya gara-gara keadaan kelam kabut menyelamatkan diri akibat dari runtuhan tersebut.

"Betul dik..akak ni mmg la cikgu tapi kdg2 suka gak ponteng2 ngajar ni..huuuu..tapi tah macam mana tuhan nak uji akak kot hari tu..perghhhh..nasib baik lagi..kalau x mesti kat hospital dah ni adik temu bual akak..hahaha..xpe la..pasni akak janji x ponteng ngaja lagi..wallahualam.."nama guru ni terpaksa dirahsiakan kerana bimbang profesion keguruan nya tercemar.







Akibat daripada kejadian ini, para pelajar dan guru-guru sebulat suara 'ibarat bulat air kerana pembentung,bulat masyarakat kerana muafakat" menyalahkan pengawal keselamatan sekolah tersebut akibat kejadian yang menyayat hati ini..

Kini kita bersama dengan pengawal keselamatan sekolah tersebut untuk mengetahui tentang perkara ini dengan lebih lanjut.

"Aku menyuruhkan lori, membontotkan diriknya untuk memasukkan lorinya kedalam tempat parking kan..tapi itu lancau punya melayu menerimai salahkan arahan aku hadoi..lepas tu lori tu kasi hantam itu pondok kasi jatuh @#$%^%

Ulas Encik Chong dengan nada marah lu langsi lu mati dan agak perkauman sambil memakan buah berangan yang dibeli di petaling street kelmarin.

Susulan daripada kejadian tersebut, pihak polis dari Ibu Pejabat Polis Bukit Aman menghantar sepasukan unit anjing K9 bawah didikan dan tunjuk ajar profesional Encik Cesar Milan, untuk mengesan unsur khianat atau jenayah membawa padah..SPRM turut di panggil untuk menyaisat sama ada terdapat unsur rasuah atau lebih dikenali sebagai duit kopi dari pihak kontraktor semasa pondok itu dibina 15 tahun dahulu.

Pemandu lori tersebut masih lagi di buru oleh pihak berkuasa kerana beliau enggan memberi kerjasama sewaktu siasatan di jalankan. Berikutan daripada perkara tersebut pihak polis telah mengeluarkan waran tangkap terhadap pemandu lori tersebut. Ganjaran juga akan di berikan berupa pakej percutian ke Pulau Pangkor Disember hadapan. Sekian sahaja dari saya Karam Di Lautan Dalam.






p/s:neway nasib xhempap keta aku..dah la ak selalu letak kereta situ..huuu..

Saturday, June 25, 2011

12am esok

semester break

disebabbkan polisi uitm untuk merealisasikan projek enrolmen 30 000 pelajar di kampus shah alam dan juga meningkatkan kuantiti jumlah pelajar uitm di seluruh malaysia..dan pelbagai lagi spekulasi yg kurang jelas seperti menyelaraskan sesi pengajian dengan pelajar ipta lain dan juga luar negara..haisshh..kami pelajar ijazah akan menyambung pengajian semester berikutnya pada bulan september selepas hari raya..huuu..

*****************
maka bergelimpangan lah pelajar2 yg terpaksa bercuti selama hampir 3 bulan tanpa aktiviti untuk mengunggu kehadiran semester berikutnya..huu..nasib baik ak antara pelajar2 yg bernasib baik kerana perlu mengikuti kursus jangka pendek..maka cuti yg selama 3 bulan itu di singkatkan menjadi 2 bulan..hehe..

*****************

amat jelas cuti yg terlalu panjang amat membebankan pejalar sepenuh masa kerana ini akan merunsingkan poket mereka..seperti biasa kebanyakan pelajar ipta mahupun ipts bergantung kepada intitusi pinjaman pelajaran tinggi seperti ptptn dan juga mara..apabila tempoh cuti semester terlalu panjang, maka mereka perlulah menunggu pinjaman semester hadapan masuk untuk melepaskan tali jerut di leher masing2..huuu..seperti biasa elaun yg diterima akan "ngam2 habis" apabila tiba final..ini amat mengusutkan pelajar untuk menghadapi cuti semester yg panjang..

*****************
jalan alternatif

seperti biasa,pelajar pelajar ipta dan ipts adalah di antara golongan yang mempunyai daya saing dan mentaliti yg tinggi(xtermasuk yg buang anak dan dadah)..haha..mereka akan menggunakan cuti semester yg panjang untuk menyara diri sendiri tanpa perlu bergantung kepada ibu bapa masing2..tapi ader gak yg sempoi je mintak duit mak bapak lagi..untung la kalau family ko leh support kan..hehe..tapi ader gak anak org kaya2 ni leh je kerja part time..nak berdikari katanya..nice one oh yg type mcm ni..hehe

menyara diri sendiri ini bermaksud bukan lah seperti membayar bil utiliti seperti indah water ataupun bil tnb..tapi hanya sekadar duit poket untuk pergi berjimba bersama rakan2 di kelab karaoke mahupun melepas topup untuk gayut malam2 ngan awek masing2..haha..lepas tanggung diri sendiri sudah..pastu belanja awek sikit2 dah kira cun..xde la melepak je kat uma sbb xda duit nak kua kan bang..heh

seperti biasa mereka pastinya akan mencari pekerjaan yg memerlukan perkerja "part time"..yep kerja untuk short period..hee..kerja part time ni selalunya bidang kerja yg memerlukan front crew..seperti pelayan kedai,waiter dan promoter..bab pengalaman boleh tolak tepi dulu sebb kerja2 macam ni simple sangat..xyah pengalaman pun oke je..ko tengok org buat pun ko dah leh dapat pengalaman dah..heh

part gaji mmg le x leh nak demand sangat..kerja promoter xkan korang nak mintak gaji enginear petronas lak kan..heheh..selalunya part time ni gaji depa bagi hour basis..mcm 4 inggit sejam dan sebagainye..susah la part time depa nak bagi basic sebb korang pun nak kerja kejap je kan..dan epf mahupun socso tidak disediakan oleh pihak majikan..jgn gatal2 nak p tnya epf bagai no..hehe

*****************

ak pun x terlepas mengikuti peredaran ni jugak..haish..nak duk ruma lama2 tepu gak oh..cukup lah ak duk rumah sendiri je time study degree ni..xkan cuti pun nak duk uma lagi yer tak..huu..ak pun tekad fikir kerja ape yg bersesuaian ngan jiwa sensitif ak ni..hehhe..yerla..ak segan la nak jd promoter or kerja2 yg kena greet org ni lebih2..

"yer cik..nak cuba produk baru kami ni..krim anti jerawat cik..?"

"abg nak cuba x pek prabayar baru kami ni..xpayah bayar bang..simcard free bang"

"brodband free bang..xyah bayar bang.."


huuu..ak xleh oh kerja2 camtu..ak segan..ak pemalu..heheh..ak seboleh2 nak kerja yg org datang kat kita..bukan kita yg approch dia..hehe..contohnya tol..dia xyah promote pun org naik tol dia..org tu datang sendiri naik kan..style..mudah kan..hehe..jadi ak pun last week tekad pergi naik tol akleh area umah ak tanya kat kakak jurutol kat situ..tanya kat dia ader kerja kosong x..dia kate ader..so ak pun isi borang la..

memula agak yakin ak leh dapat kerja jurutol ni..yerla..bukan payah pakai muet nye slip mahupun transkrip diploma kan..paling tidak math darjah 3..hehe..tengok borang dia..perghh..6page bai..terus tawar hati..kalau byk2 page ni selalunya dia nak org kerja full time..bukan part time..dekat 4hari ak tunggu..xda pun call..ak pun dah taw ni mesti xdapat..ak pun redha je ngan ketentuan ilahi..ahaa..

*******************
print slip exam

masa tu ak nak p cc print slip exam..esok pagi nak paper malam tu baru nak kelam kabut print kan..style..hehehe..style hotak lu..keh keh keh..ak pun pergi la cc y ak bertugas dulu2 kala zaman gojeng..huu..member ak ngah kerja..then nga lepak2 sembang ngan dia tetiba ak nampak ader iklan kerja kosong kat situ..ak memula cam malas nak kerja cc lagi..dengan rekod yg maha advance ak pernah pecahkan bersama rakan2 ak dulu..habis satu batch ak kena pecat..nasib ak sambung belajar so dia cam xkisah sgt la nak berhentikan ak..keh keh keh..ak fikir for sure ak rasa dia x mo amik ak kerja lagi..hehehe

nasib menber ak ni bagi dorongan..

"xper jim..try je la..dah lama dah kot kes tu..xde nye dia nak ingat lagi"

ak masih termenung..tahla..bile fikir2 balik kerja tol ritu dah xcall..baik ak try je isi borang cc ni..then ak pun isi la atas dorongan rakan2..lagipun kalau kerja ader member2 best sikit ye tak..heheh..

******************
interview

semalam pg nga ak mamai2 bgn tido ader org call suh dtg interview keja cc tu..ak pun cam fikir camner nak goreng satgi neh..hehehe..then ak sampai2 je ak dah nampak dah supervisor ak dulu yg kantoi kan projek mega kami staff dulu2..heh..ak sampai je ak ckp nak interview..so dia pun jemput ak duduk..yg xleh bla soklan pertama dia berbunyi..

"i macam pernah nampak la muka u?"

perghhh..punya la ak berselindung ngan identiti baru..dia leh perasan lagi..dlm hati ak dah ckp ini mmg xde harapan la nak kerja lagi..ak pun ngaku la ak pernah kerja situ dulu..under fara..huu..interview berlansung x sampai 15 min..hehe..soklan dia simple..sbb dia ckp ak pun dah taw kerja camne dulu kan..xbnyak perubahan katanya..tnya gaji tnya shift then sttle..

dgn jangka masa yg begitu pendek ak pun cam rasa ini mungkin xde harapan dah ni..huu..xpe la..try cari kerja lain..pujuk hati ku yg sayu..haha

pastu td pagi dia call..suh start kerja esok malam..yeehaaa..bagus..past is past..dia mungkin dah lama lupakan kisah2 lalu..hehe..so esok akan mula berkerja sebagai abg cc semula..tapi branch lain..kat area miharja..dekat viva home deco..sape nak melawat ak kerja sila lah k..ak blanja main cc..hahaha..chaloo

Friday, June 24, 2011

kami mmg suka buli adik kami







kenapa kami buat mcm ni?



sebb dia x marah pun..heee..dia cam rela ja kami perlakukan dia sebegini..keh keh keh..ni bukan buli la..experimentasi..


fiqa ngan syafiq jumaat lepas depa pg kursus menguruskan jenazah..dapat sijil jakim lg..so jajah jd model la ritu kat uma afta depa balik..hahaha..xmo jd betul2..ak ..kang kering air mata ak nanti..

Monday, June 20, 2011

rombongan sekolah dalam ingatan

rombongan


oke..rombongan..sape yg xtaw rombongan sila angkat tangan..pastu jgn turun2..pedulik lak ak..heheh..ok lah..rombongan ni boleh di spesifikasikan sebagai movement of people from point of origin to point of destination..kah kah kah..xde la..senang cite camni..korang kumpul ramai2 pastu gerak pegi satu tempat..amacam..senang je kan..haha..


macam2 jenis rombongan la kalau nak cite..rombongan sekolah la..rombongan ajk PIBG paya jaras..rombongan ajk surau le..xpun rombongan yg paling aku minat skali rombongan meminang..meminang ape?haaa..itu yg kita x taw..lala..mesti la meminang anak dara org le..xkan meminang pokok pinang lak..haish..




**********************




rombongan sekolah rendah kebangsaan paya jaras


mari bercerita..hehe..ak rasa nak cite pasal rombongan sekolah la rini..sbb cam seronok je tetiba teringat zaman2 skolah dulu nak pg rombongan..selalunya aktiviti rombongan skolah ni di anjurkan oleh guru2 yg malas nak mengajar terutamanya selepas abis sesi perperiksaan..yela..dah exam..xkan dia nak suh korang bukak buku teks lagi kan..kompem korang pun buku teks pun dah x bawak dah ble lepas dah pereksa kan..heheh..




destinasi rombongan ni selalunya mesti tempat2 menarik sekitar negara kita la..jarang ak dengar rombongan sekolah dapat pergi oversea..hahaha..tempat dia lak kalau skola rendah mesti macam zoo ke..pastu tempat2 bersejarah macam a famosa melaka or dataran merdeka..konon2 nak serapkan ideologi pengajaran dan pembelajaran la dalam rombongan mereka tu..bagi proposal mereka di luluskan oleh pengetua..cit..hehe




***************




seminggu sebelum rombongan sekolah rendah kebangsaan paya jaras




pergh time ni mula la cikgu2 sibuk mintak duit2 yuran rombongan kat mana2 pelajar yg x bayar lagi..sibuk la malam sebelum rombongan tu budak2 ni masing2 full swing parent depa..ader yg tetiba buat2 rajin cabut uban mak la..urut kaki ayah la..ader gak yg konon2 nak hidup berdikari sikit pergi la kumpul tin ke..xpun jual surat khabar lama kat recycle....haha..ader ke budak2 kumpul tin skarang?macam bohong je..hahaha..




"abah..esok kan..esok adik nak bayar duit rombongan..rombongan pergi zoo negara..pastu pergi dataran merdeka bah..bestt.."sambil picit2 kaki ayah masing2..




"ermm abah xda duit la along.."jawab encik ayah ringkas




"alaaa..tapi along dah bagi nama kat cikgu.."sambil buat suara hampir nangis..stratergy2..hahaha..last resort kena nagis betul2 oke..hehhe




"erm tapi kita kan susah..nanti adik2 along nak pergi sekolah x da duit belanja macam mana?"encik ayah pun pandai gak belakon..haha..dia mesti nak test jauh mana lah anak jantan dia bleh pergi b4 nagis2 ni..hahaha




"alaaa..nanti kalau along x pergi tinggal la along sorang2 dekat kelas..semua kawan2 along dah bayar bah.."sambil memicit2 dengan semakin kuat tanda protes..air mata bergenanag membasahi kelopak mata..




"erm nanti hujung tahun abah bawak kita satu family pergi jalan2 k..along xyah lah pergi ngan sekolah tu ok..bahaya taw naik bas.."encik abah semakin asyik bermain emosi si anak..




lemah longlai lutut anak sulung itu..lantas dia bangun pergi meninggalkan ruang tamu yg suram itu..langkah semakin perlahan..lalu menagis lah along kerana permintaan nya untuk bersama2 rakan nya mengikuti rombongan sekolah gagal.




sedang along meratapi kesedihannya yg bakal di meruntun jiwanya di kala melihat rakan lain beratur menaiki bas kuning kegembiraan,lamunan nya terpadam dek sapaan encik abah dari belakang..dengan tangan kemas memegang dompet hadiah pemberian ibu..




"along punya yuran rombongan berapa?"tanya ayah ikhlas




-tamat-


adengan seterusnya di sambung minggu hadapan..hahaha..selamat hari bapa..




**************




malam sebelum rombongan sekolah rendah kebangsaan paya jaras





"mak..esok jgn lupa kejutkan along awal2 eh.."pesan along kepada ibunya




"ye sayang..nanti esok pagi mak kejutkan along.."ringkas jawab ibu..




"along nak bgn awal nak solat subuh pastu nak mandi awal2"(lakonan semata2..selalunya x semayang pon..mandi pun lewat..hahaha)




"haa..lagi satu..nanti buat bekal mehun taw..nak makan dalam bas.."pesan along




"ye..nanti mak buat eh" senyum ikhlas




-tamat-selamat hari ibu pulak..hehe




dan2 je nak bekal bagai dak ni..selalunya nak bawak bekal bukan main malu lagi pergi sekolah kan..even botol air pun xnak bawak..xmacho la..nanti org cakap kita miskin la..perghhh..ye tak.?korang jgn bohong!hahaha..ak pun sama je..haha





*************


semasa dalam perjalanan




part ni kita mesti perasan yg boys mesti nak duduk dekat belakang kan..sape boys yg x duduk belakang meraka akan di anggap x cool dan x popular..selalunye boys yg duduk seat belakang ni pastinya athlete skolah..wakil bola sepak mahupun lari acara berganti2..heheh..meraka pasti nya kacak dan di gilai ramai gadis2 sekolah tersebut..awwwww...




selalunya mat2 yg duk seat depan ni mesti dia nerd kat skola..haha..ulat bulu..ehh maaf..ulat buku..hahha..xpon mereka pasti barua2 pentadbiran sekolah..yea junta2 disiplin..bodoh..xsuka ak..hehe..yg ade pasangan masing2 saling menjeling satu sama lain..al maklumlah skola rendah pun ader yg dah pandai bercinta bai..ak taw depa ni kalau di ikutkan hati mesti nak duduk sebelah2 nye..lagi2 athlete skola ni..mostly mesti ade awek..hehe..nasib cikgu depa garang so xleh la depa nak buat sesuka ye tak..




bas ni pulak yg ak perasan mesti akan bukak cerita2 yg ringan dan mudah di hadam oleh pelajar2..contohnya drama sitkom senario mahupun cecupak..hehe..senang..xyah fikir pnjang2..kalau dia bukak da vinci code..x pun v for vendeta pasti budak2 ni xkan ader yg layan nye..ader gak brader2 driver bas ni yg syok sendiri x abis2 nak bukak filem hindustan bagi budak2 tgk..ko pikir depa nak layan ke..hehe..lain la ko bawak rombongan wanita umno...xpun persatuan janda2 meletup kampung seberang prai..haish..




*********************




hentian rehat dan rawat(rnr)




selalunya bas rombongan ni akan berhenti kat rnr mana2 la untuk senang budak2 ni turun..p toilet ke..makan ke..kalau korang perasan la..masa berenti kat rnr ni budak2 hot kat skola tu mesti akan pilih tempat2 hot gak untuk depa lepak..baskin robin..xpun paling cikai kfc la..xde nye dia nak ajak kawan2 dia lepak kat food court..heh..




yg selalu lepak kat food court rnr ni mesti 2nd degree nye class..haha..jahat dowh ak tulis camni kan..tapi kenyataan bai..xpe kita sama..i pun lepak kat food court je..hee..nak hang out skali x?keh keh keh..




yg bercinta lak lagi buat sakit mata..pergi jalan nak sesama je..makan semeja..fuk la..korang skola lagi bai..xelok bercinta2 ni..ak x pe ak x bercinta..lalala..ak lepak ngan kwn2 laki je..hahaha..(ayat mamat jeles ngan desperate..kah kah kah)




************************


pillow talk





(bukan gambar pillow talk pun..saje nak letak..cam menarik je..haha)






part ni paling seronok skali bai..sembang2 sebelum tidur..gua nye hobi ni..hehe..slalunya rombongan yang leh tdur kat destinasi depa ni mesti lah jauh dari lingkunan tempat asal depa..so rombongan tu akan ambil masa at lease 2 3 hari..hehe..



so pillow talk ni sgt seronok sebab yela masing2 xpernah dapat tidur ngan kawan2 kan..slalu tdur ngan abg kakak..nak sembang ape nye..dia sepak korang nanti sbb memekak time depa nak tdo kan..hahaha..macam2 la depa nak sembang oh..topik sgt pelbagai..politik..sosio economic dev..current eco trend..oke bohong..hehe..budak2 ni kalau sembang pasti la pasal game..komik..mainan..xpun pasal cerita kat tv yg diaorg tengok setiap minggu..



yg advance sikit terutamanya athlete akan bersembang pasal cinta..pasal awek paling hot kat skola tu..sape yg secret admire dia lah..target awek dia lah..macam2 doh..hehehe..sembang punya sembang kdg2 tu tdur bukan main lewat lagi...budak2 kalau tdur mesti dlm kul 11 mesti dah tdur kan..tp time rombongan ni masa tu extend sampai 2 pagi la paling jauh pun..hehe..masa skola rendah ak pernah kena hanger bai ngan penolong kanan ak sebab "kuk kik kuk kik"ngan member2 sbb xtidur2 lagi..demn selamba ja dia hange ak ngan kawan2..hehehe..yg "kuk kik kuk kik "tu selalu mak ayah ak guna la..untuk gambarkan kami bergelak hilai tawa semasa mereka nak tidur..hahaha



untuk yg up tahap advance dia macam ak akan mengunakan stratergy lain..ak akan call bilik kakak2 cun kat skolah ak..hehe..ini terjadi semasa rombongan kami pergi genting time skola menegah..kan hotel boleh buat sambungan ke bilik lain..so korang kena pandai main la kalau nak borak ngan kakak2 ni..memula pastikan no bilik dia..pastu korang guna kan gesture polite masa approch tu..pasti on nye lah..hahha..lama gak la ak berborak ngan dia..sampai 4 pagi..siap passing2 kat kawan bilik lagi suh borak ngan dia..damn..rosak sial ak time skola dulu..heheh..xpe..malam tu dia belanja ak gula2...alhamdulillah amin..heeee

under presure

tul ke camtu..kalau nak xm pastu kita leh buat donno lagi..ak x takut bai..nak kata ak x takut sebb ak dah study mmg bohong le..start pun tidak..huu..bahaya cam ni oh..haish

Sunday, June 19, 2011

surat dari ayah..

hurm tahla..emosi ak agak runsing..sugul..tah pape..kejap kat bawah..kejap2 tinggi je..kalah gender lain..mungkin ak ni perasaan lebih..ye hari ni ak menagis lagi..bodoh kan..ak benci macam ni..

sempena hari bapa yg mulia ni..selamat hari bapa untuk abah..yahaya bin hashim..even mcm2 aik dah buat kat abah..dia still sayang kat aik..menangis pasal aik..tahla..xterbalas segala pengorbanan abah..agak klise..i realy mean it..aik sngat maksudkan nya..thanks for evrything..jaga kami semua adik beradik..bagi kasih sayang..mungkin x semewah mereka..xpe..kita selesa sudah dengan semua ni..jaga diri elok2..jangan kerja kuat sangat eh..jgn lupa makan ubat..moga panjang umur abah..sayang abah..aik

ak pernah janji kat kawan ak nak load surat ayah ak kat sini masa dia kat bosnia dulu..


sori eh puteri..dah lama sangat kan kau nak tgk ni..

Wednesday, June 15, 2011

wohoo last call baby




Greetings, Malaysia, We have seen the censorship taken by the Malaysian government, blocking sites like The Pirate Bay, and WikiLeaks. Malaysia is one of the world’s strictest governments, even blocking out movies, and television shows. These acts of censorship are inexcusable. You are taking away a basic human right. The internet is here for freedom, without fear of government interference. Do not think that no one else notices. Your structured government has done the talking, and we hear loud and clear. Let this be an announcement to all your people. This is a sign, a warning, and an opportunity to listen to ideas above your own. In a way you are being stubborn. But how will this help anyone or your country. We fear that if you make further decisions to take away human freedom. We are obligated to act fast and have no mercy. For rules were meant to be broken. And corruption was meant to be washed away and forgiven. Now we will wash your corruption away so be prepared. Take this as a favor.We are Anonymous , We are Legion, We do not forgive, We do not forget, Expect us

amacam..sudah ready..heheh..adik ak dah seronok dah pasal portal upu dia pun kna hack gak nanti..hahah..

come on..free us..heeee

pesanan terakhir..huuu



Sunday, May 22, 2011

gaji pertama dan beli ape?

pertama kali


yea rini macam nak bersurah panjang lah..hahaha..sbb subjek cam menarik je nak bersurah panjang lebar ni..hahaha..tajuk dia pertama kali..ble sembang pertama kali ni mcm2 oh boleh kita kaitkan..pertama kali pergi skola..pertama kali pergi mancing..pertama kali jatuh basikal..pertama kali fly tengah malam..pertama kali curi2 drive keta bapak..


mcm2 lah kalau bab pertama kali ni..kalau yg bercinta lak..pertama kali crush lah..pertama kali kena dump la..pertama kali pegang tangan la..xpun pertama kali malam pertama la..haha..maaf malalut..kah kah kah..tapi x fair la kan untuk saleh yakoob sebb dia dah dapat empat kali malam pertama..untung la..i follow..hahaha


huu..mcm2 la pertama kali ni kalau nak sembang ngan aku..hehe..kalau lepak mamak ni maw habis 10 hinggit sebb oder x benti2 makan nye..teh tarik milo ice bawak ke roti canai nasi goreng ayam..perghh mampos kopak..heh





********************


gaji pertama dan beli ape?



ok atas dasar ak pernah berkerja dahulu sebagai abg cc ataupun lebih dikenali sbagai cyber cafe so ak dah pernah la merasa gaji pertama ni..gaji keja basuh pinggan kat kntin x le kira k..hehe..syok oh dapat pegang duit sendiri atas dasar titik peluh sndiri..huuu..nak cakap banyak tu byk la jugak..masa tu ak dapat 1100..huu..banyak la gak untuk pelajar lepasan spm cam ak ni..hehehe..ingat lagi ak dapat duit dlm envelope fara bagi..hari tu ak da target nak beli kfc tuk adik2 ak kat uma..konon2 belanja la..yerla nak beli hadiah sorang satu adik beradik ak ramai bai..lagipun mereka ni dasar x mengenang budi lak sama cam ak...kalau bagi benda yg bukan depa nak depa buat campak2 je..heheh..so baik xyah beli..beli makan senang..ko x nak makan ak leh abiskan..hahaha..


pastu ak hulur kat mak ak sikit..cakap mak ni duit gaji..mak seyum tipis je..ak taw dia happy..dia xle tunjuk sangat nanti ak cepat lupa diri..huu...bagi abah..dasar encik abah sudah berpesan



"ak xnak lah duit ringgit hangpa..simpan lah sendiri" kata abah dgn nada mendatar..so dia tegar tidak mahu pemberian tersebut..huu..xpe nanti aik simpan ye bah..hehehe..


pastu yg selebihnya ak simpan..simpan tu x jugak actly..ak ni agak boros time tu..keluar ngan cik awek time tu abis gua sponser..as you wish my dear..genting la..shopping la..mmg kadar yg masuk kedalam simpanan tu almost tngal 25% je lah..huuu..membazir x ingat..

tapi gaji next saya agak slow down sikit la..nasib zaman tersebut ak ni agak bersukur ngan ape yg ader dari segi gadget2 canggih ni..pakai henset daun pun jadi la..xnak la lawan kwn2 yg msg2 beli sony ericsson time tu..tp skrg ak cam lahanat je tgok perangai ak membeli belah gedget ni..sampai encik abah jd polis penyiasat lak..asek tukar hp je ko ni..haishhh..

masa keja cc t dapat la merasa gaji 3 bulan..pastu dapat panggilan masuk itm..ak pun berhenti la sebulan lebih awal sbb nak prepair masuk kan..nak p medical check up la..buat bank islam nye acc la..beli barang2 keperluan suma..




****************




anda bagaimana?

ok cukup sejarah ak..skrg korang rasa korang nak buat ape ngan duit gaji first korang nanti..mean afta abis belajar dan masuk ke alam perkerjaan?

adakah korang nak beli set home theater?jus mate five dr rosmey?beli tasbih ngan sejadah?beli surah yasin pastu sedekah kat surau?daftar jadi ahli MLM?atau beli cicak tokek untuk di jadikan haiwan peliharaan?

hahaha..terpulang yep kawan2..beli la ape2 yg korang rasa patut dan bermanafaat untuk kehidupan ada ye..tapi sebagai kawan dan kekasih..ewah..better bahagikan sebahagian tuk mak abah yep..sikit pun xpe..(dem tetiba ak dengar lagu awan nano kat tv depan)..huu..engat pesan abang ni yep..

kalau ak lak nanti pas abis blajar then dapat gaji pertama ak da target dah nak beli ape..ni semua atas nasihat hamka si empunya blog kereta mayat..ak nak beli..

ak rasa ak akan beli..


ak beli..





korang jangan gelak lak ak cakap nak beli menda ni..





dol jgn gelak k..ni bukan lawak..ini serious..hehe





ak nak beli rak buku..heh..





betul bai..kita beli rak buku nak..yer betul rak buku..ak xkan bayar down payment honda civic 2010 mahupun google nexus s..

kita beli yg murah kat kedai bawah uma sewa bata pun xpe la..dekat kedai moto castrol tepi kedai basikal tu..alah murah je kan..xsampai 100 pun..50 kebawah pun ade..pastu target seterus nye kawan2..

setiap bulan kita beli buku sebijik..buku yg dibeli mesti la tebal..yerla xkan korang beli rak buku pastu xbeli buku..xkan nak buat rak buk tu rak kasut lak..heh

jenis buku adalah x terhad..tapi ada pengecualian..majalah adalah kurang di galakkan..dr norlida lect research methadology ak dulu ade pesan..literature review mestilah bahan2 yg estblish..bukan magezine review and paper cutting sbb author untuk bahan macam ni bebas bagi pendapat dan x significant sangat untuk di jadikan rujukan..hahah..kuliah subuh sat...keh keh keh..

beli la buku lain..buku 2 sejarah ke..buku motivasi ke..buku agama ke..ikut korang lah..janji buku tu tebal..baru la best tgok yer tak..tapi kalau beli tu pastikan baca la wey..kalau beli stakat nak buat hiasan baik korang pegi pet shop dekat mid velly beli aquarium..bela ikan hiasan..aigoo..

mesti seronok kan ade rak penuh dengan buku..lagi2 buku yg kita dah abis baca..bayangkan korang beli evry month satu..setahun dah ader 12..10 tahun dah ader 120 doh..bukan stakat satu rak je leh penuh..boleh tambah 3 4 rak lagi bai..wahhh sonoknye umah penuh ngan bukuuuu..tetiba lak nak jerit cam budak2..hahaha..




**************
mengikut sejarah la..bangsa kita ni jarang sangat oh membaca..almost malaysian read less then 2 book per year..aper macam..ak pun payah gak la..hahaha..tapi kalau bangsa penjajah depa lain..rak buku tu da macam perhiasan rumah depa dah..kita ni..ruang tamu rumah mesti ader almari kabenet yg di isi ngan pinggan mangkuk..ok ak admit rumah ak pun cam tu..hahaha..eh tapi ni uma parent ak..so xda hak nak campur sgt..heh..

tapi kita x le la pandang serong kan org yg ader almari kebenet pinggan mangkuk kat ruang tamu uma depa tu xda almari buku kan..mayb almari buku diaorg suma kat dlm bilik ke or kat dapur ke..mana lakita taw kan..hehe..tapi yg ak pasti kat dapur rumah kita 2 ni pun mesti ader almari pinggan nye gak..heheh..jgn bohong..angguk je kepala tu..hahaha..

tapi kalau ader pun kat dapur rumah tu mesti buku2 resepi mak2 korang..xpun buku mangga or urtv milik adik or kakak korang..haha..kalau uma org yg tua2 ni mastika mesti ade kat dapur..tu uma tok ak..haha..haish..bukan nak kondem..ak minat gak la selak buku2 camtu..ak selak cari gambar2 separa porno artis melaysia ni..hahaha..ngok..x ilmiah lansung..

kesimpulannye pastikan rumah kita nanti ader rak buku ye adik2..ak ada habit start dip simpan semua text book dulu2..ak bukan jenis jual text book kat junior pas abis sem..simpan semua..so nanti ble dah ade anak nanti leh la bersurah kat anak2..

"nak..ni la buku2 yg abah guna time belajar kat uni dulu.."

cit podah..poyo je dak azim neh..






ini almari buku saya..saya sayang almari buku saya..kah kah kah

Monday, May 09, 2011

drama melayu

ps/:tolong jangan comment kalau korang x da adik yg kecik2 or anak tunggal.



heh



ni ak baru sudah tgk cite budak jahat kat tv..biasa la..cite yg sbnarnye merosakkan bangsa melayu tu sendiri..ak malas nak bertekak ngan org yg konon paham sangat isu moral ni oh..ade org cakap






"uish bagus ape cita macam tu..sekurang2nya x de la gi cite mengarut pasal drama datuk datin projek juta2..gaduh pasal pempuan..pasal cinta"






kata makcik kat perumahan lak






"uish bagus..sekurang2nya anak makcik kalau tengok cita macam tu mesti dia takut nak buat jahat nye..makcik bole ugut nak hantar dia kat skola tu kalau x nak dengar cakap makcik"






haishh..sedih ak fikir..pihak tv akan pasang cerita yg org nak tengok even content dia bagi input negetif kat budak2..profit..korang boleh fikir jauh sikit x..ader ke org nak jadi macam dak choc daim tu..for sure kalau tanya budak2 mesti depa nak jadi macam dak botak tu..no such things nak jadi baik le..bdak..depa kalau boleh mesti nak jadi paling kuat,paling org takut,paling nakal..senang semua paling la..situasi ni ditegaskan kat bebudak lelaki..perempuan ak x taw la cane kan..budak laki ni neda nak duk diam je..stupid..kat uma ak ni adik ak siap ngaku dah dia tu botak pas tengok cita tu..see..geram je..hotak lu..wei ak pena pg skola henry gurney la..bukan nak sembang gebang kat sini..haram jadah budak2 depa suma xde nak tunjuk besar kepala depan cikgu depa macam dalam cita tu..semua tunduk je..hormat..depa ader disiplin..ni dlm cite tu siap buat otai abang depan cikgu depa relex je cikgu leh pandang..kalau ak da lama kasi tapak tangan kat muka..bodoh..realiti bukan macam tu wei..tolong la..ak x suka..tapi cerita macam shaz jasle blakon tu x de lak kan budak2 skola ni nak tgk..cerita pasal budak2 belajar rajin even anak org susah..xda lak depa nak tgk then sok p skola sembang ngan kawan2..ni start je cite ni mesti pagi selala je mesti le ader budak start sembang pasal cite tu kat skola..






macam gak cite rempit or mat kereta kat wayang tu..gimme your word yg org yang tengok tu terus bawak moto baik2..obey speed limit..x langar lampu isyarat kalau jalan clear..bodoh kan..mmg la sebelum cerita tu dia mesti kasi pesanan sikit..konon2 org nak dengar la pesanan depa..yg pasti menda macam ni la yg akan terus hanyutkan bangsa kita ni oh..kalau korang rasa nak duduk lagi dlam negara ader banyak mat rempit..banyak penyangak..sila lah sokong industri seni anak melayu ni eh..selamat..



saya mengaku saya melayu sebab dalam perlembagaan suruh-mira

review tipical malay

Sunday, April 03, 2011

awek chuck taylor


kisah yang mengisahkan kehidupan super normal anak muda yang di beri nama hafiz tentang perihal hidup dan cinta yang mengajar segala erti hiruk pikuk kehidupan percintaan. digarap bersama watak mira yg sangat critism sifatnya dan optimis dalam memilih cara hidup.hidup adalah pilihannya sendiri. jangan di atur.. jangan di ajar..di dalam mengharung perhubungan bersama hafiz hadir nana yang tanpa niat mengoncang keutuhan ikatan mira bersama hafiz. sedar dengan kelemahan diri dan paling utama, mira adalah darah dagingnya sendiri..yg selama ini berjuang mempertahankan kelemahannya..mujur watak aiman abang sulung kepada mira dan nana memberi sinar kepada hubungan terlarang antara dua saudara ini..walaupun berjiwa rempit tetapi aiman fasih berbahasa itali dan sumpah seranah ibarat zikir di bibir yg mengharapkan dosa berlipat kali ganda..


awekchucktaylor.blogspot.com

Wednesday, March 23, 2011

hantaran+belanja kahwin=jual anak

Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Pasaran Terkini dan Status Pelajaran Seluruh Semenanjung.

UPSR, PMR/SRP : RM1000-RM3000

SPM : RM3000-RM8000

STPM/DIPLOMA : RM8000-RM12000

DEGREE : RM12000-RM15000

2ND DEGREE/MASTER : RM15000-RM20000

PHD : RM20000-RM30000

Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Purata Per Kapita Seisi Rumah, Keturunan, dan Darjat Seluruh Semenanjung.

MISKIN TEGAR : RM500-RM1000

MISKIN : RM1000-RM3000

SEDERHANA MISKIN : RM3000-RM6000

SEDERHANA : RM6000-RM10000

SEDERHANA KAYA : RM10000-RM15000

KAYA : RM15000-RM20000

SANGAT KAYA : RM20000-RM50000

JUTAWAN : RM50000-RM100000

(Semua nilai berdasarkan purata pemerhatian semasa dan kajian-kajian kes hantaran perkahwinan melibatkan negeri Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Melaka dan Johor)
credit terfaktub

hahahaha..seyes kali ni ak nak tulis entry kasi panas sikit..macam dlm segmen melodi tu..
'bikin panas'
hehe..kalau adik2 akak2 x tahan telinga berdarah baik tutup entry ni skarang..lu org lari la dari masalah korang sendiri k..hehe..entry ni lebih kepada cik abang2 yang nak berumah tangge je k kawan2..hehehe..
----------------------------------

kalau tgk2 balik equation tu macam betul oh..syes sgt membebankan..haish bukan nak merungut k..tapi dah realiti k..bukan realiti konspirasi abg nye zackzukhairi..hehehe..ni baru duit hantaran cai..cuba korang duduk diam2 fikir k..cuba.. Cuba kira duit untuk kenduri-kendara yang secara puratanya di nilai dalam lingkungan RM10000 untuk kenduri kecil, tumbang sekor lembu, ayam 50ekor, masak-masak lain, khemah 2 pasang, siap pelamin biasa-biasa, mak andam, duit sewa DJ, upah kendarat, dan lain-lain yang menjadikan jumlah sekurang-kurangnya nak dekat TIGA PULUH RIBU RINGGIT untuk majlis kahwin kebiasaan anak gadis yang hanya BERIJAZAH..huuu
------------------------------------------------------

Soalannya ye di sini adik2, RM30000 bolehkah dikumpul dalam tempoh 3-4tahun?
oke skarang gunakan teknik KBKK sekolah menengah yang di ajar cikgu metematik tambahan korang..hehehe..so boleh ke x boleh?hehehe.. yep mungkin boleh, tapi seksa do. Jadi, untuk memudahkan jalan penyelesaian nye ialah...Bank Rakyat..ye Bank Rakyat..'bank pilihan anda'...hahaha..buat loan k..tapi jgn la masa buat loan tu korang state yg nak pakai duit tu buat kawin..sah2 la x approve..cakap la nak jual pisang goreng ke.. kopok lekor kat pasar malam ke..so mayb approve la de..heheh..

kadang-kala, kita terfikir kan.. nilai ni macam nak jual anak ke? orang muda macam kita memang akan fikir macam tu. tapi beb, inilah realiti.. yep, memanglah ada saja orang yang boleh buat hantaran murah.. kalau yang ada tu memang kita respek lah. namun, berapa ketul lah sangat nak jumpa orang macam tu? hang habaq mai..hehe

so, berhadapan lah dengan realiti. .melainkan kalau mulut manis boleh slow-talk dengan bakal mentua. .tapi, jangan berharap. .bukan senang hendak mengubah mind-set orang-orang tua walaupun mak bapak kita sendiri kan.. Ini fakta.

yang ak peliknya, kalau cakap nak kahwin sebab cinta, pandai pulak cakap cinta itu tak ternilai.. then bila dah tiba masa, ehhhh siap ambil kalkulator kira satu-satu berapa cai..heheh...syle oh...mcm2 org kita ni kan..baik lak style kain mat kristian tu..kawin kat gereja je..pastu makan pun hi tea je kat yard depan gereja tu..bawak pun bape kerat je org..setel..heheh..kawin gak tu..hahahha..so ape kate kita adaptasi kan untuk org melayu kita..heheh..pas akad nikah kat masjid tu pastu korang bersanding je depan parking lot masjid tu..hahaha..tapi ade ke org kita nak macam tu en.. xpe la..ak nak share sikit pasal kawan baik ak nye story..
dulu time dia tngu result upu pas spm..dia ni ader kerja kentin skola taw..then guru besar skola yg dia kerja tu alim bai..dah macam ustaz da oh..then member ak sorang ni slalu la kna sound sikit2 ngan guru besar ni..macam kena skola agama la dia hari2..last2 membe ak kalu jumpa dia abis menyorok dah sbb x mau nak jumpa cikgu ni..then selang berapa minggu cikgu tu dtg sembang ngan dia..
------------------
"hang kawin la ngan anak aku"kata guru besar skola tersebut..
"kita x yah buat majlis besaq2..sembelih ayam blakang uma ak je cukup.."kata guru besar yg ak sendiri x taw dia tu bersaiz besar atau x...
"erk"simple jawab membe ak orang ni...
-------------------
hahahha...ok tamat drama sebabak..so korang fikir la sndiri..sbb ape cikgu yg alim tu cakap macam tu k..ak xnak nak panjang ceramah lak..heheheh..sile2 la argue ok kalu orang ade pendapat lain yang nak cantas ak..heheheh..
ok sekian untuk entry kali ni..

Saturday, March 19, 2011

kisah kad pelajar

(pesanan penaja chupa chups:abaikan bilik yg bersepah tu k..hahaha)

dem la..serabut fikir mana le ak letak metrik card ak ni..haish..tak taw pegi mana..nak ckp adik ak yg ilang kan mungkin gak la..sebab jajah tu suka sgt main kad metrik ak tu..sambil dia jalan2 dia gigit2 kad tu...



" tak tak tak"



dem..heh..nak nganjing ak la tu..mentang2 gambar ak kat metrik tu botak..hehe..adoi..last week da kna sound da dgn abg keselamatan..kisah dia lebih kurang cam ni la..masa tu ak p class mcm biasa la..nak kata awal x jugak lambat pun tak..sedang molek la bak kata org tua2..ritu hari isnin..kira isnin pagi ak kna menapak jauh sikit la pg fac law sbb kul 8.30 ade class kat situ en..so ak jalan nonong cam biasa la..kalau nak ke fac law dri bas sand tu kna mengadap satu post abang2 keselamatan ni..heh..then ak nampak ader sorang abg ni nga berdiri ngan uniform biru nye..haish.. bahaya ni..then ak teruskan melangkah dengan yakin nye walau dalam kepala ni ligat fikir yg ak xda metrik ni..masa tu rambut agak pendek dan kemas so x la cuak sngat.. then tetiba selang beberapa langkah nak melintasi abang keselamatan ni ak semakin goyah..langkah semakin perlahan..muka menunduk ke bumi dah..



"tenang2..stedy2..tunduk je k..jangan pandang lansung muka dia.."

detik hati ak..



then tak semena2 dlm lingkungan 1 meter dari dia boley lak leher ni nak dongak pandang abg tu...adoi spoil program la..huu..ape lagi..di keheningan pagi tu ak dengar abang tu berkata2...



"awak student ke?"

soal abg yg x berapa tinggi dan agak gempal itu..



huu tau la ak dress up mcm mandor kerja kontrak kan..ingat ak indon la tu..hahaha..pakai je long sleeve..tapi baju masuk dalam bai..imej2..hehehe..seluar lak jean yg lusuh tahap nak koyak2 je warne dia..xpe vintage..heh..kasut lak sport shoe je..so mmg menjadi perhatian para2 penguatkuasa undang2 la gamak nye..sebelum tu nak jelaskan di sini ye..setiap hari isnin wajib pakai baju koperat(mean slack,baju kemeja kasut hitam)..so ak agak mcm2 la ni abg tu nak tag ak kali ni..



"erm aah"

jawab ak tenang..



"erm metrik kad mana eh?"

tanya abg tersebut..



dodol..sah2 ak x bawak kan..masa tu ligat ak nak kilas pikir idea nak jawab kat abang tu..so dengan mengunakan kelicikan ak..maka bermula la babak2 drama pelajar sekolah apabila di tahan pengawas dalam drama melayu yg korang selalu tengok kat tv tu..ak pun buat la mcm nak cari2 metrik card dlm beg..perlahan2 ak bukak beg yg sebenar nye boleh je di bukak dengn cepat..bile abg tu nampak macam ak yakin je nak amik kad metrik dlm beg seraya abg tu berkata..



"xpe..tapi pasni pakai dan pamerkan.."



fuhh..gle ah..abang tu percaya bai lakonan bak farid kamil ak ni..hahahah..xper2..kira kali tu ak selamat la..tapi pasni ak akan sentiasa berwaspada oh..elakkan bertembung dengan abang keselamatan lagi pasni..heh

Saturday, March 05, 2011

zaman muda mudi

hehe..nak tergelak pun ader oh tgk pic ni balik..heh..xsure la gambar ni katne..padang besar kot..aduhai..korang tgk pic ni pun da leh agak kan perangai aku time kecik2 dulu..haha..mengamuk tu mmg hobi ak nombor satu tu..ade je la yg ak x puas hati nye..hehehe..sengal je..mmg x le blah kalu ingat time kecik2 ni..mak ak tu nampak je cool..dalam hati dia tu..


'ooo ko nak nangis sngat ye..siap ko dlm keta nanti' bisik hati kecil maknya..haha


neway today banyak la jugak menda ak buat dlam hidup ak ni..p bengkel servis keta..algmnt tyre..p anta org oder makan..basuh keta sikit2..kira byk gak la menda aku buat ari ni berbanding semalam..semalam hari aku dipenuhi dengan aktiviti tidur je..dari pagi sampai petang..nasib baik pg smyg jumaat..tu pun takut sbb selalunya ayah ak balik tngahhari nak p smyg jumaat..kalau dia nampak le ak tdo lagi..fuhhhh...mmg merah berdarah le tinge dgr khutbah jumaat dkt uma..xpayah p masjid pun leh dgr khutbah jumaat org ckp kalu dia da start bukak mulut..heh..kelas pagi dua2 burn..malas+alasan keta x servis lagi..hehe

tadi pun sempat gak baca blog abg zackzukhairi..nice oh idea2 dia nak menulis..jeles lak ak...kdg2 menda yg ak nak fikir nak tulis dia da awal2 lagi tulis dlm blog dia..dem..heh..xkan aku nak tulis lagi kot..satgi ak tulis ckp tiru idea dia lak en..heh..neway dia nye input mmg nice..rajin2 jd la follower dia k..hehe

Friday, March 04, 2011

kenduri kawin sepuluh khemah..

kalau kite p umah kenduri kawin area perumahan mesti kita kira khemah kenduri dia kan..heh..
'huuuuyooo banyak nye khemah kenduri kawin dia ni..."
ujur mak cik gayah..

"eeeeehhh mesti la.. menantu aku PILOT kau.."
sampuk pula mak cik timah..

"wah wah untung le nasib anak kau ye timah"
ujur lagi makcik gayah dgan muka yg jeles nye itu

"ishh mesti la..lain kali nak pilih menantu kau biar bg ak pilihkan untuk anak kau..baru leh kawin GRAND macam ni.."
kata makcik gayah dengan riak dan takbur nye..
hehehe..

dodol..da macam dlm drama tv je oh..same je dialog nye..heheheh..sengal en..xper la..kalau mampu apa salahnye ye tak..kdg2 parent kita kawan nye ramai so kna la buat khemah bnyak sikit..adik beradik saudara mara pun ramai kan..so khemah bnyak ke sikit ke bukan issue sgt la..kang kalu x cukup khemah kang cane.. x kan nak makan bersila atas tar umah kenduri kot..heh..makan buffet.. tapi duduk bersila atas lantai..hehehe..mesti stylo gle en.heheh..lagi satu door gift pun satu hal lak..nak yg mahal2 je..paling x da pun bagi bunga telur la skrg ni..ni pun kampung bai..kalau bandar siap paper bag lagi..paper bag pun ader pakej..keluarga ngan kawan2 asing.. jiran jauh2 paper bag asing..heh..adoi..pening en nak kawin..kalau x de 30 40k x ya berangan la en skrg ni..heh..

kalu nak murah korang kawin oversea je k..p menancong mana2 then kawin kat situ sudey..imam2 masjid oversea ni rajin kawin kan org..yerla kan..sbb sana culture x kawin pun leh duk serumah..so baik dia kawinkan je dari korang duk serumah ngan bukan muhrim..heh..tapi balik msia siap la kna tnya ngan pejabat agama..hahaha..

mari berteka keki..
nape kalau anak babi, dia jalan ikut mak dia then kepala dia sentiasa tunduk ke bawah?
cepat2 teka..
hehehe..
jawapan dia
sbb anak babi tu malu sbb mak dia seekor babi..
hahaha..
xbaik taw anak babi ni..anak derhaka..masuk neraka nanti..
xpun mak dia sumpah jd batu..
heh..

Thursday, March 03, 2011

kembali pulang


heh..td pagi ak hantar haziq pergi tbs sbb dia nak balik uma dia kat kedah..tetiba ak fikir..



"kan best kalu uma ak jauh cam dia.."



heh..tula.. skrg hari2 ak leh balik uma..da macam x de ape je kalau org ckp balik uma ni..heran lak ak..huu..tapi skrg da jadi lain..macam nak duduk jauh je..mcm org lain en.xde la ak rase bosan sgt en..mesti jd best mcm time duk segamat dulu..snggup ooo poteng class khamis jumaat..semata2 nak balik awal..skrg nak ponteng pun x de feel..(tapi ak ni poteng semacam je)..hahaha..tapi tahla..ble uma dekat nak duk jauh..ble uma jauh nak duk dekat ye tak..dem azim ni..kufur nikmat taw..haha..xkan ak nak suh parent ak pindah segamat kot so ble la ak balik jauh sikit ble weekend en..hehehe..tapi dah nama manusia kan..xpernah puas oh..mcm kita tgk org naik honda gak..

"kan best kalu leh naik euro r pergi class.." detik hati kecil azim..

dem..dah mmg best kan..so nak buat cane..tapi kalu fikir2 balik kita x taw pun ape yg mamat naik euro r tu fikir..

"bodo nye euro r..balik naik honda ex5 pun lagi bagus kalu asyik stuck kat trafic jam ni.."detik hati pemilik honda euro r..

kan kan..ak ni asyik nampak benda yg best nye..yg x best nye x nampak lak..nak bayar keta tu bulan2 lagi..nak servis lagi..nak tambah tu tambah ni lagi..then tetiba suara hussin pelakon cerita hantu kak limah bersuara.....

"oooi kak limah...xkan nak pakai euro r standart de kottt..."jerit hussin..

demit la kau..so camne kawan2..hahaha..mmg jahanam kalu ader ramai kawan2 yg macam hussin ni..so apabila korang rasa panas makanya akan melayang la fulus anda tuk modified kereta tersebut..makin lama makin bertambah la beban cradit anda dengan bank perusahaan pama..(papa n mama)haha..so secara am nye x yah le nak beli kereta mahal2 k..tapi kalu mampu ape salahnye kan..heh..ade satria sebijik sudey..leh konvoi mandi laut ngan ak..hehe

dah la bosan merapu x tentu pasal..jom teka teki time..

"dalam banyak2 lagu..lagu ape yg paling lucah?"

heheheh..
cepat2....

jawapan nye..




mengintai dari tirai kamar-exist

hahahah...come on la..jom karaoke jom..

Monday, February 21, 2011

penat

erm enta..penat dah..macam perlukan pemadam..ermm..sorry taktaw nak cite ape dah ni..urm neway pasal sg lui tu, sabtu lepas pg team building kat pangsun..kat situ ader sign board tulis sg lui.. so kat belah langat pun ader la kot sg lui tu..nanti share gamba lagi k kwn2..

Thursday, February 10, 2011

sg lui

heh.. sungai lui tu kat pahang rupenye..sah ak ni x belaja geo pandai2 time skola dulu..buat malu org pahang je ye tak..xpe..at lease ak tumpang gembira la aizat leh buat lagu pasal sungai lui ni..walaupun lirik dia mcm x de kena mengena dgn sungai pn..hahaha..xpe la..janji lagu tu best...heh..bosan lak cuti2 ni..uitm buat acdmic cnfrance..so dia bagi cuti..heh..tp kalu ade kelas penat la pulak..huu..penat menapak+tunggu bas..heh..xpe la yep..kira bagus la depa bagi cuti kan..heh

Thursday, February 03, 2011

wikipedia


huuu..bile la nak lambung 2 macam ni lagi...penat da oh copy paste wikipedia..hehehe..xabis2 asgment..huuu..xpe la kan..tinggal setahun je lagi pun..tapi masalah gak oh..da grad nanti nak kna kerja lak en..org ckp ble kerja nanti mesti teringgat2 time study dulu..depa slalu ckp ble da kerja baru la sibuk cakap study dulu lagi best la ape la..tapi mmg betul pun oh..macam skarang yg aku rasa la..kan best dapat p skola balik..(actly ak hari2 dapat pg skola..hahahahaha)hidup macam nak kebelakang lak eh..bukan nak kedepan..hehe..erm tah la..makin hidup kedepan makin banyak tanggungjawab..so untuk mengelak dari tangungjawab tu la kita sibuk nak hidup kebelakang kan..hehe..xpe la..nak hidup kedepan or kebelakang x kisah la k..bukan pengakhiran tu yg penting..tapi cara kira menuju ke pengakhiran tu yg sepatutnya di fikir2 kan yep..macam buat math spm la..even jawapan kita betul then kalu jalan kerja salah x dapat markah gak kan..hehehehe..so fikir2 kan lah..hehehe

law+rail+urban+eco+port om

best en...huuu

Saturday, January 22, 2011

geography

pelik en..awal gle ak online rini..hahaha..xde la terseda awal..mana x nye hari2 kelas pagi..so da jd macam terbiasa lak..huu...urm sbnarnye ak nak buat asgment ni..isnin da due date..okeh xde idea nak bebel panjang..neway kalu rajin tgk la vid ni ok..lawak do..heh

http://www.youtube.com/watch?v=PYtxpCeiIts

25 dec 2010











sori2..xbanyak sgt yg ak snap time ni..malu la nak naik atas uma..pakai sua pendek time kenduri..hehe..biasa la..keja angkat2 pinggan je..dpt yg ni je..lain2 banyak yg fiqa snap ..




Tuesday, January 11, 2011

air mata ku kau renang bahgia




syes ak terfikir lirik lagu ni time mandi tadi oh..fikir2 balik rasa kelakar pn ader..hahaha..kalu fikir guna logic x ke pening..hehehe..mana nak tadah air mata satu swiming pool do kalu nak kasi berenang dlam dia..hahaha..da macam permintaan puteri gunung ledang lak untuk sultan mahmud..hehe..puas la dayang2 istana kena nangis..cian depa..hehehe..tapi kalu ganti air mata ngan air laut pun boley kot..rasa dia pun ak rasa lebih kurang je..hehehehe...tapi air laut masin lagi la..hehe..so kalu nak senang ko renang laut je la..hehehe..tapi kena bayangkan tu air mata la..hehehe..td p clinic ader baby tu nangis..meleleh air mata..heh..then bapak dia saje sembang ngan aku...ckp anak dia nangis sebab khatan..do baru umur 5 bulan do..ak memula confuse gak..ye la..budak tu botak+mokmokjajahkajahmokmokdidijajah..putih..then aku tanya la
'anak abang ni laki ke perempuan?'
sbb ak tnya tu sbb adik aku pun pempuan tapi botak..hehehe..yerla yg ak taw perempuan la yg khatan time kecik kn..then dia ckp anak dia laki..so ak pun ooo je la..pastu dia ckp lagi yg semua anak2 dia sunat time kecik2 oh...(kesian korang dik..hahahaha)..abg tu ckp senang katenye 'nak jaga'..statement tu aku kurang faham sikit..ayat 'nak jaga' tu terlalu general oh..hehehe..sbb banyak factor yg leh relate ngn ayat 'nak jaga' tu..heh..xpe la..kita kena kawin dulu baru kita akan faham k..heh..
pastu ak pun cite la aku pun ader adik gak suma la..then abg tu cite lagi yg dia nak bawak baby tu p umrah bulan tiga ni..huuu..abg tu ckp nak dukung baby tu buat tawaf....sweet do..best gle..tetiba ak fikir balik do..alhamdulillah ader gak lagi ayah2 yg leh fikir camtu en..ak ni sibuk nak bawak anak2 p disneyland la..universal studio la..bukan anak yg nak pg sgt sbnarnya..tapi bapak dia ni yg nak pegi..hahaha..xpe..nanti kita kumpl duit kita pg same2 k..hee..sama la cam time mak abah p umrah dulu..ade couple cikgu ni bawak anak girl dia pegi..tp anak dia stylo do..pg sana pakai legging sume..hehe..kecik2 da pg sana kn..huu..
oke teka teki time...
ape yg mahal bada BMW?
cepat adik2..
pada design bentuk nya kah?
pada warna nya kah?
atau
pada kelajuan nya kah?
cepat ahli sihir jawab..hehehe..
ok masa dah tamat..
jawapan dia ialah..
pada huruf W...
yer jawapan dia pada huruf W..
sebab kan kalu kita tukar huruf W tu jd huruf X so dia akan jd BMX..
so kan murah tu..hehehe..
so x mahal la bmw kalu dia bmx..hehehe
hehe..oke sayang x jadi la nak beli x6..beli bmx jela..hehehe

Thursday, January 06, 2011

woah..


bertahun xtulis kat sini..sory2..hehe..yerla..last ak menaip 2010..skrg da 2011..so da dekat setahun la xtulis..heh..erm bosan je..internet yg mlm2 tu da xde..dem..ni pun harap yg office hour nye wireless je..huuu..xpe2..nanti kita beli broadband okeh..tapi sape yg nak bayarkan ye tak..haha..xpe..bkan penting sgt pun do..xda pun ak xkisah..heh..sbb or zaman skrg je kot yg rely on benda ni sgt kot..tapi unter certain nye purpose x pe la..mcm nak daftar kelas ke..sbb ble daftar pakai internat je..kalu leh daftar manual da lama ak daftar manual oh..heh..erm sbb kalu tgk2 balik..mak ayah kita wat x taw je oh kat menda2 ni..xtaw la mak ayah korang..sbb mak ayah ak nak balas sms ak pun bertahun..heh..xpe..ak x salahkan depa oh..syang mak abah..sbb x penting pun..lagipun complicated sgt..baik call je terus..kan senang..ak pun da start malas da nak sms2 bagai ni..baik ak call terus..yela kdg2 masa tuk diri sendiri pun xda..ni sibuk lak nak main sms..heh..


ok berbalik kepada tajuk teknologi kita ye..hahaha..jap2 ader tajuk ke?heh..urm sbb nak tulis ni pun sbb ak teringat article kat majalah mingguan wanita mak aku yg dekat 4 tahun lepas ak baca oh..dlm tu dia cite kisah anak dia yg dengar ayah dia sembang dengan dia pasal teknologi ni..tapi banyak based on relationship la mcm tu..ayah dia merungut tgk ramai yg bercerai pakai sms suma ni la..ayah dia ckp zaman skrg da payah oh..kdg2 menda ni salah faham je..miss comunication..tapi leh jd issue yg besar..sbb kata ayah dia skrg hubungan tu terlalu dekat..mean suami isteri..zaman dulu kalu nak contact pun kena guna telefon rumah je..kalu suami balik lambat je isteri da risau..tnggu je suami dia call kenapa x balik2 lagi..yg isteri kat rumah tenung je talefon kat uma..bile la abg nak call ni..huuu...


skrg dah senang..skrg terus call..semua org da ader hp kan..tapi sbb dekat mcm ni la hubungan tu da jd kurang bermkna oh..dulu kalu suami nak out station lama mesti sedih oh isteri kat uma..yer la..kalu mcm ayah ak dulu..kna hantar p bosnia do..setahun ngal mak ak..sedih..nasib ak kecik..heh..sian kat mak..yerla..suami jauh..xtaw sihat ke tak..makan dah ke belum..tapi zaman sekarang..video call sudey..live lagi tu..kan senang kan..sbb tu kita xle nak hargai nilai tu..ak sampai simpan ader satu gambar yg ayah ak pos kan dari bosnia tuk mak..belakang gambar tu dia tulis smthng kat mak..sweet gle bai..ak nangis oh baca..hehehe..so gambar tu da jd harta pusaka ak..ak haramkan adik beradik ak amik do...haha..kalu nak taw ape yg en yahaya tulis ko msg ak balik k..heheh


zaman dulu pun kalu nak bercinta pun payah..siap kena tulis surat..letak dlm sampul..buh bedak sikit..hahaha..style oooo..nak kenal pun kena suh kawan p intro dulu..skrg x yah lagi dah..ader fb pun da bole dpt gf dah..snang..heh..sbb tu kita kurang dah nak nilai hubungan tu oh..ak fuck gle fb..hahahah..sori2 emo lak..erm tak menda ni xpenting doh..main tu bole la..tapi jgn sampai addict..adik ak balik2 skola x sempat tukar baju dah online fb..sampai kul 4..mana x panas mak ak balik penat2 keja..uma xkemas suma..


berbalik kepada story pakcik td..heh..dia ckp dulu zaman depa kan..kalu gaduh ngan isteri..bila dah hot sgt suasana tu mesti ayah nye akan keluar rumah..bukan keluar mean dayus k..sbb lelaki ni hebat tau makcik2..hahaha..xla..dia keluar sbb takut nanti xle kawal perasaan dia..so bila keluar tu depa ader idle time nak fikir balik sebab n kenapa gaduh..n fikir kan solution...so bila masing2 dah reda baru la suami ni balik uma balik oh..hati da tenang so masing2 pun leh terima balik..so minta maaf suma..sweet kan..hehe..tapi zaman sekarang..ko balik uma je isteri ko hentam macam2..dan ko lak makin panas..hembus dia macam2..dia lagi la hot..then korang pun keluar uma konon nak redakan keadaan..satg tetiba poket lak ader gegar..haaa..habik..start pulak gaduh kat sms..fuck..bile nak abis bai..kan haru tu..tu yg jadi cerai sms tu..payah oh


sbb kita terlalu snang berhubung sebab tu la yg kita jd x taw nak hargai oh menda2 ni suma..mmg ader pepatah tu cakap la..kalau dekat pandang pun x nak kan..bila jauh baru kita hargai kan..so pandai2 la bahagi2 kan oh menda2 ni..bukan xpenting..mmg penting..tapi jgn jadikan alasan untuk lari dari tugasan n amanah korang k..heh..yerla..yg kerja office nye dengan cara ofice nye..on pc je log in fb dulu..per cer bai..suri rumah yg suami penat2 kerja kat office sebok dengan fb nye..konon kawan lama ajak borak..woi borak sampai nak mati pun xabis de..hahaha..yg suami lak bg alasan main fb sbb senang nak contact ngan client..hotak lu..hehe..pakai email la de kalu client nak cntact..xpun dia call terus..ko nak chat ape ngan client pehal do..heheh..tu la..kalu x suami curang..isteri yg curang..so baik xpayah ader kan senang..heh..

dah sori kalu ak bnyak megomel rini..korang bosan x yah baca okeh?peduli lak ak..hahaha..

sori lama x post gambar..laptop lembab sngt..baru format so pasni leh edit balik k..daaaa...

selak-selak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...